Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Källor till IL: Amerikanska F-35 föreslås bli Flygvapnets nya jaktplan

Från 2021
Ett jaktplan av modellen F-35 står på marken. I bakgrunden berg i solnedgång.
Bildtext Försvarsmakten vill enligt Iltalehtis källor ha F-35-jaktplanen, men regeringen har sista ordet.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Den finländska jaktplanstävlingen har pågått en längre tid och slutet är nära. Enligt utrikes- och försvarspolitiska källor till tidningen Iltalehti föreslår Försvarsmakten att man satsar på amerikanska Lockheed Martins F-35.

Försvarsmakten har presenterat sitt förslag för Försvarsministeriet, rapporterar Iltalehti. Försvarsmaktens högsta ledning har tidigare anklagats för att favorisera den jaktplansmodell som man nu uppges ha föreslagit.

Enligt Iltalehtis uppgifter grundar Försvarsmakten sitt beslut på Lockheed Martins F-35-jaktplanens prestanda och långa livslängd. Beslutet ska också bygga på att de årliga driftskostnaderna för F-35 hålls inom budgetramarna.

Kravet har varit att driftskostnaderna inte får överstiga 250 miljoner euro, eller 10 procent av försvarets budget i fredstid.

Regeringen har sista ordet – beslut väntas före årets slut

Till näst ska Försvarsmaktens förslag behandlas inom Försvarsministeriet. Enligt Iltalehtis uppgifter stöder ministeriet och ledningen inom utrikes- och säkerhetspolitiken Försvarsmaktens förslag.

Efter behandlingen i ministeriet ska regeringen klubba igenom köpet av jaktplanen. Det är de politiska beslutsfattarna som har det sista ordet. Beslutet ska enligt uppgifter fattas före årets slut.

Försvarsminister Antti Kaikkonen (C) har till tidningen Helsingin Sanomat sagt att man siktar på att ha ett beslut före julledigheten.

De övriga plantyperna som Finland överväger är svenska Jas 39 Gripen, europeiska Eurofighter Typhoon och franska Dassault Rafale.