Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland skrämde Sverige i VM-finalen – förlängningen slutade bittert: "Folk har tvivlat på oss"

Uppdaterad 05.12.2021 21:25.
Programmet är inte längre tillgängligt

Finland tvingade stora förhandsfavoriten Sverige till en maxprestation i damernas VM-final i innebandy. Finländskorna reste sig från ett tvåmålsunderläge – men hemmapubliken i Uppsala fick fira ett åttonde raka svenskt VM-guld i förlängningen.

De svenska damernas mästerskap hade före finaldagen varit totalt odramatiskt. Laget hade mosat alla sina motståndare, också Finland var chanslösa i gruppspelet tidigare den här veckan.

Men i söndagens finalmatch hade de finländska innebandydamerna lagt in en helt annan växel. Man växte in i matchen, hade svenskorna i gungning och tvingade matchen till förlängning.

Där var ändå Sverige bättre. Landets åttonde raka guld på damsidan kom efter Emelie Wibrons 3–2-mål i förlängningen.

Sveriges innebandydamer firar VM-guld.

– Vi talade om att det säkert inte är någon som tror på oss, men det räcker att spelarna och tränarna tror på det här. Sättet vi spelade på gjorde svenskorna rädda, det var så häftigt och jag är glad över att ha fått vara med om det, säger Oona Kauppi till Yle.

Veera Kauppi glänste

Det var Oonas syster Veera som bar Finland på sina axlar i finalen. Kaptenen var ett ständigt hot för det svenska försvaret.

Sverige startade som vanligt stenhårt och fick bollen i mål tidigt. Kapten Veera gjorde Finlands reduceringsmål i öppningsperioden som Sverige vann med 3–1.

– Vi snackade om att vi måste överleva första perioden och inte fastna i deras press. Vi följde vår matchplan perfekt, förutom att vi inte fick det sista målet, tycker Oona.

Sverige gjorde inte fler mål i ordinarie speltid. Veera Kauppi gjorde 2–3 i mittenakten och 3–3 kom genom Sara Piispa då drygt nio minuter återstod av matchen.

Plötsligt var allt öppet.

Förbundskaptenen: "Folk har tvivlat på oss"

VM-finalen kunde ha slutat hur som helst. Förbundskapten Lasse Kurronen var både stolt och besviken efter Wibrons avgörande.

– Vi höll oss bra till matchplanen. Folk har tvivlat på oss, men vi visste vad vi höll på med. Det var en fin match som tyvärr slutade som den gjorde.

– Det är aldrig kul att förlora. Vi har jagat VM-guldet länge, vi åkte hit som underdog och visste att vi måste satsa allt på den här matchen och ta stora risker, vilket har kritiserats, menar Kurronen.

Precis som i VM-finalerna 2015 och 2017 förlorade Finland guldet efter ett förlängningsavgörande. Finlands senaste guld kom 2001.

– Matchen kunde ha kunde ha slutat annorlunda. Vi hade chanser i förlängningen.

Resultat, dam-VM i innebandy

Finland–Sverige 3–4 efter förlängning (1–3, 1–0, 1–0, 0–1)

1.26 Ellen Bäckstedt (Klara Loneberg) 0–1

3.40 Veera Kauppi (Daniela Westerlund) 1–1

10.49 Wilma Johansson (Moa Gustafsson) 1–2

15.20 Ellen Rasmussen (Moa Andersson) 1–3.

1.34 V. Kauppi 2–3.

50.53 Sara Piispa 3–3 (Jenna Saario) pp

62.35 Emelie Wibron 3–4.

Målvakter:

Krista Nieminen FIN 5+8+3=16

Matilda Östlund Visen SWE 7+4+1=12.

Publik: 2  587