Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

CNN sparkade journalisten Chris Cuomo som hjälpte försvara sin politikerbrors sexskandal – nu beskylls han själv för sexuella trakasserier

Journalisten Chris Cuomo står på en scen och pratar.
Bildtext Ett av CNN:s främsta ansikten utåt, Chris Cuomo, har fått sparken.

Det amerikanska tv-bolaget CNN har sparkat en av sina mest kända journalister Chris Cuomo. Det här efter rapporter om hans inblandning i försvaret av brodern Andrew, tidigare guvernör i New York, som anklagas för sexuella övergrepp.

Ytterligare rapporter visar att Chris Cuomo själv också anklagats för sexuella trakasserier. De nya anklagelserna mot journalisten kom enbart några dagar innan CNN meddelade att han sparkas för sin inblandning i broderns fall.

En kollega till Cuomo har kommit fram och berättat att hon fallit offer för "seriösa sexuella övergrepp". Det är oklart vilken roll dessa anklagelser spelat i CNN:s beslut att spara Cuomo.

"Chris Cuomo stängdes tillfälligt av från jobbet tidigare i veckan medan vi behandlade ny information om hans inblandning i hans brors försvar. Han har nu fått sparken från CNN", skrev bolaget i ett uttalande på lördagen.

En advokatbyrå som anlitats av CNN rekommenderade avskedandet.

Cuomo har hjälpt sin bror försvara sig

Cuomos bror, demokraten Andrew Cuomo, tvingades avgå som New Yorks guvernör efter att en 168 sidor lång rapport om hur han utsatt flera kvinnor för sexuella trakasserier publicerades. Enligt rapporten ska han bland annat ha tafsat, gett oönskade kramar och kyssar och fällt olämpliga kommentarer mot kvinnor.

När rapporten kom ut sade Chris Cuomo i livesändning i CNN att han "ser allvarligt på anklagelserna" och att han "bryr sig mycket om problem som de här". Chris har inte kommenterat fallet desto mer och det har tidigare sett ut som om han tagit avstånd från sin bror.

Nu visar ändå den nya utredningen, som ledde till hans sparkande, att han varit aktiv i att försvara sin bror. Han ska bland annat ha hjälpt honom skriva ett "svar på tal" och byggt upp en strategi för hur Andrew borde gå till väga.

Andrew Cuomo sitter vid ett talarpodium och pratar. I bakgrunden USA:s flagga.
Bildtext Fler än 10 kvinnor har beskyllt politikern Andrew Cuomo för sexuella trakasserier och övergrepp.

Inte första anklagelserna om sexuella trakasserier mot journalisten

Efter nyheten om att Chris Cuomo blivit avstängd från jobbet på grund av det här lämnade en kvinna in en rapport som beskriver hur Cuomo sexuellt trakasserat henne.

– Min klient valde att lämna in rapporten till CNN efter att hon hörde om hur Chris Cuomo försökt misskreditera de här kvinnorna. Hans tidigare ord i direktsändning i tv var bara hyckleri, säger kvinnans advokat Debra Katz.

Enligt NBC News nekar Cuomo till brott.

Chris Cuomo har även tidigare anklagats för sexuella trakasserier. Journalisten Shelley Ross anklagade honom för sexuella trakasserier i en kolumn i tidningen The New York Times i september. Ross skrev att Cuomo tafsat på henne. Cuomo bad då om ursäkt.

Cheferna från CNN har varit relativt fåordiga då de kommenterat Chris Cuomos avskedande.

– Det säger sig självt att beslut som de här aldrig är lätta att fatta. Många större faktorer är inblandade, säger CNN:s mediechef CNN om avskedandet.

Källor: AFP, AP, CNN, NBC.