Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Saudiska F1-loppet blev en kontroversiell historia – Yle Sportens expert överraskades av tävlingsledningens förhandlingar: "Mycket underligt"

Uppdaterad 06.12.2021 16:35.
Lewis Hamilton lyfter pokal framför Max Verstappen.
Bildtext Kampen om VM-titeln är fullständigt öppen efter Lewis Hamiltons triumf i Saudiarabien.

De röda flaggorna var vettiga, men annars lämnade juryarbetet en del att önska. Så känner Yle Sportens formel 1-expert Fredrik af Petersens efter Saudiarabiens gastkramande race – på en bana som var lite för fartfylld.

Saudiarabiens debut i formel 1-kalendern blev en hårresande historia. Loppet hade det mesta – dubbla omstarter efter röda flaggor, krock mellan seriens två stora stjärnor och domarbeslut som var både omdebatterade och avgörande.

Yle Sportens formel 1-expert Fredrik af Petersens har ett särskilt ord på tungan när han tänker tillbaka till dramat.

– Det var kontroversiellt. Man visste varken ut eller in hur det skulle sluta, vem som gjorde fel eller hur domarna tänkte.

Det utdragna loppet kulminerade i en duell mellan mästarkandidaterna Max Verstappen och Lewis Hamilton. Den sistnämnde kunde köra till seger efter att Verstappen fått tidsstraff.

– Det var ett intressant lopp som man kommer att tala om mycket länge. Det var en tuff bana – och tuff körning av bägge, tycker af Petersens.

Juryn fick svettas

Tävlingsjuryn fick verkligen en arbetsam söndag i Jeddah. Efter att ha tvingats avbryta tävlingen två gånger om stod man senare inför beslut som hade stor betydelse för titelstriden.

af Petersens är tudelad när han analyserar domarjobbet.

– När det gäller röda flaggorna var besluten helt okej. Man måste tänka på säkerheten. Vi har ju tyvärr en haft dödsolyckor i sporten, så man tänker otroligt mycket på säkerheten. Det låg massor av karbonbitar på banan och de kan vara skarpa som knivar.

Max Verstappen ser nedstämd ut.
Bildtext Max Verstappen var ute ur segerstriden efter ett tidsstraff.

Resten av juryinsatsen ger experten minustecken. Särskilt diskussionerna under andra avbrottet, där Red Bull i princip förhandlade med tävlingsledningen om hur Verstappen skulle straffas, förbryllar.

– Det var mycket underligt – jag visste inte att man kunde förhandla – men det kan man tydligen göra med tävlingsledaren.

Hamilton värdig vinnare

Till slut kunde Lewis Hamilton köra till seger och ta ifatt Verstappen i sammandraget.

– Han körde ett fantastiskt bra lopp – ingen fråga om saken. Det var massor av små detaljer som spelade in. Jag får väl nog säga att han var en värdig vinnare, funderar experten.

Förarmästerskapet

Den nya citybanan i Jeddah hade fler kurvor än någon annan bana i årets F1. De fartfyllda svängarna förorsakade farliga situationer under hela helgen.

Kan den krävande banan ses som en orsak till det kaotiska loppet?

– Det måste man säga. Det såg man också i formel 2-loppen där det var massor av kraschar. Det är en mycket svår bana. Problemet är att det finns så många kurvor. Mellan dem finns det cementblock som gör att man inte ser om det hänt en olycka på andra sidan.

– Det är intressant för åskådarna, men man behöver nog ändra lite grann – det var många incidenter den här helgen.