Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Instruktioner om att undvika kontakter nådde inte Marin – statsministern ute i Helsingfors nattliv trots exponering för coronaviruset

Från 2021
Uppdaterad 06.12.2021 18:42.
Sanna Marin på informationstillfälle.
Bildtext Statsminister Sanna Marin nåddes av karantänsrådgivningen senare än önskat. Hon säger till Helsingin Sanomat att hon borde ha dubbelkollat informationen om att inga säkerhetsåtgärder behövde vidtas.
Bild: Silja Viitala / Yle

Statsminister Sanna Marin (SDP) blev kontaktad redan på lördagskvällen för karantänsrådgivning, men hade inte med sig sin tjänstetelefon. Instruktionerna om att undvika kontakter nådde Marin på söndagen, efter en utekväll i Helsingfors.

Enligt uppgifter till nyhetsbyrån STT fick statsrådets medlemmar redan strax före klockan 20 på lördagskvällen rådet att undvika kontakter om de varit i kontakt med coronasmittade utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) på fredagen 3.12.

Statsrådets säkerhetsdirektör skickade instruktionerna per sms. Ett till textmeddelande skickades ut klockan 22 samma kväll.

Statsminister Sanna Marin säger till Helsingin Sanomat och Iltalehti att hon inte hade sin tjänstetelefon med sig under kvällen.

Däremot hade Marin med sig sin riksdagstelefon. Det var till den hon fick budet att Haavisto blivit smittad av coronavirus.

Marin säger att hon, samtidigt som hon fick höra om Haavisto, fått höra att hon inte behöver vidta några säkerhetsåtgärder eller undvika kontakter.

Marin säger ändå till Helsingin Sanomat att hon borde ha tänkt efter och förstått att dubbelkolla informationen om säkerhetsåtgärder.

Marin konstaterar också för tidningen att hon alltid bär med sig en av sina två tjänstetelefoner, så även på lördagskvällen.

Instruktionerna nådde fram på söndagen

Marin fick instruktionerna om att undvika kontakter med andra först på söndagen. Då bokade hon genast tid till ett coronatest, som visade negativt. Marin ska ta ett test till på måndagen och säger att hon undviker kontakter tills hon får resultatet från det testet.

Det var tidningen Seiska som var först ute med nyheten om att Marin festade i Helsingfors nattliv under lördagskvällen.

Enligt uppgifter till tidningen ska Marin ha besökt två restauranger, där hon vistades under flera timmars tid tillsammans med en större grupp människor.

Marin själv säger till Iltalehti att hon var ute med sin man.

Källa: STT