Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kupari inledde målskyttet då Los Angeles skrällde mot Edmonton – McDavids matchstraff ifrågasätts av tränaren: "De sa att han skadade sig"

Uppdaterad 06.12.2021 12:24.
Rasmus Kupari och Connor McDavid.
Bildtext Connor McDavid åkte på ett matchstraff mot Los Angeles.

Los Angeles Kings har varit en pigg överraskning i den västra konferensen den här säsongen. Borta mot Edmonton slog de ändå ur underläge – och höll superstjärnorna till noll poäng. Det var vår plan, säger Rasmus Kupari.

Ställs man mot Edmonton Oilers finns det framför allt två spelare man ska fokusera på: Leon Draisatil och Connor McDavid.

Duon har noterats för sammanlagt 85 pinnar så här långt den här säsongen och toppar NHL:s poängliga.

Det vet Kings-tränaren Todd McLellan:

– Man måste vara alert då man möter Edmonton på grund av vem de är och vilka killar de har i laget. Det är uppenbart att de här två killarna sköter det mesta i offensiven. De är så dominanta att man kunde tala om att Oilers börjar varje match med en 1–0- eller 2–0-ledning.

Natten till måndag finsk tid var det ändå Rasmus Kupari som inledde målskyttet. Talangen tackar själv kedjekamraten Trevor Moore för baljan.

– Det var sjukt snyggt spelat. Vi vinner puck på offensiv blå, han slår en perfekt passning åt mig och jag behöver bara peta in pucken, säger Kupari i Bally Sports tv-intervju.

Efter det handlade det om att stänga ner Draisaitl och McDavid i mån av möjlighet.

– Vi följde vår plan och fokuserade på att hålla tätt bakåt. Vi ville inte ge de där två killarna mål, säger Kupari.

Sagt och gjort. Svenska Adrian Kempe förde Kings upp i 2–0-ledning i början av period två. Halvvägs in i perioden reducerade Darnell Nurse för hemmalaget – men sen var det slut på det roliga.

McDavid gör bort sig

Jakten på en kvittering kom av sig fullständigt mot slutet av den tredje perioden då en uppenbart frustrerad McDavid tacklade Kempe i ryggen så att målskytten flög in i sargen. McDavid åkte på ett matchstraff och Kings fick spela i numerärt överläge så gott som resten av matchen. Se video här (Twitter).

Resultatet: tre mål i power play – ett signerat Kempe – och slutreslutatet stod 5–1.

– Den tredje perioden var säkert den bästa vi gjort den här säsongen, säger Los Angeles-backen Drew Doughty som gjorde Kings fjärde mål och själv stod på isen för tredje gången efter att ha skadats av en knätackling signerad Jani Hakanpää i oktober.

– Då man möter världens bästa spelare taggar man självklart till. Som back vill jag nolla dem. Och de hade väl inga poäng alls i dag, fortsätter han.

Oilers-tränaren Dave Tippett var inte lika pratglad efter matchen. På presskonferensen fick han ta ställning till McDavids tackling – och verkar vilja fria sin superstjärna.

– Jag har inte sett tacklingen tillräckligt noga för att kommentera. Men killen vänder sig om, träffas av McDavid, ser ut att bli skadad ... men så spelar han power play i nästa byte? Jag vet inte. Domarna sa att någon hade skadat sig. Jag såg inte det, säger Tippett enligt Sportsnet.

Resultat, NHL

Philadelphia–Tampa Bay 1–7
PHI Rasmus Ristolainen 0+0, -3, 19.12

Columbus–San Jose 6–4

NY Islanders–Chicago 2–3 efter straffar
CHI Henrik Borgström 0+0, +/- 0, 9.14

Edmonton–Los Angeles 1–5
EDM Markus Niemeläinen 0+0, +/- 0, 19.02
EDM Jesse Puljujärvi 0+0, +/- 0, 13.33
LAK Rasmus Kupari 1+0, +1, 12.01

Winnipeg–Toronto 6–3
WPG Kristian Vesalainen 0+0, +/- 0, 12.04

Vegas–Calgary 3–2