Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fängelsedom för Aung San Suu Kyi – den första av en lång rad domar som kan ge över 100 års fängelse

Från 2021
Uppdaterad 06.12.2021 16:59.
Demonstrationerna mot militärkuppen i februari fortsätter i Myanmar och porträtt på Aung San Suu Kyi bärs så gott som alltid fram av demonstranterna.
Bildtext Demonstrationerna mot militärkuppen i februari fortsätter i Myanmar och porträtt på Aung San Suu Kyi bärs, så gott som alltid, fram av demonstranterna..
Bild: Lehtikuva

Militärjuntan i Myanmar vill se till att landets avsatte ledare Aung San Suu Kyi hålls borta från politiken. På måndagen dömdes Suu Kyi till fängelse för uppvigling och brott mot landets pandemilag.

Militärjuntans talesman Zaw Min Tun bekräftade på måndag morgon för nyhetsbyrån AFP att Aung San Suu Kyi och Suu Kyis medarbetare, Myanmars avsatte president Win Myint, hade dömts för uppvigling och brott mot covidreglerna till två års fängelse för vart och ett av brotten, det vill säga att de båda dömts till fyra års fängelse.

Specialdomstolen i den militärbyggda huvudstaden Naypyidaw dömde dessutom huvudstadens tidigare borgmästare Myo Aung till två års fängelse för uppvigling, enligt nyhetsbyrån AP.

Zaw Min Tun sade till AFP att Suu Kyi och Win Myint inte – åtminstone ännu – kommer att överföras till fängelse. De hålls i någon form av husarrest i Naypyidaw. De åtalades advokater får inte tala med media. Utländska journalister eller diplomater tillåts inte närvara vid rättegångarna vid specialdomstolen.

Partiell amnesti av juntaledaren

På söndag kväll rapporterade statliga medier i Myanmar att fängelsedomen mot Suu Kyi och tydligen också den mot Win Myint halverats från fyra till två år, på initiativ av militärjuntans ledare Ming Aung Hlain.

Min Aung Hlaing.
Bildtext General Ming Aung Hlain titulerar sig numera premiärminister.
Bild: Alexander Zemlianichenko / EPA

Medierna kallade det för en "partiell amnesti" av generalen som utropade sig till Myanmars premiärminister efter militärkuppen i februari.

Enligt Myanmars konstitution medför fängelsedomarna att de dömda diskvalificeras från alla högre ämbeten i framtiden.

Längden på fängelsestraffen har förmodligen ingen avgörande betydelse. Enligt Myanmars konstitution medför fängelsedomarna, i vilket fall som helst, att de dömda diskvalificeras från alla högre ämbeten i framtiden.

Aung San Suu Kyi riskerar över 100 års fängelse

Domarna för brott mot pandemilagen handlar om att Suu Kyis regering ordnade val mitt under pandemin i fjol. Suu Kyis parti NLD (Nationella förbundet mot demokrati) vann det valet, men militären genomförde en militärkupp i början av februari i år för att kullkasta NLD:s valseger.

Vad gäller uppviglingsåtalen så handlar de om uppmaningar till motstånd mot juntan som kom efter kuppen. Enligt Suu Kyis advokater kom de uppmaningarna inte från henne.

Den här bilden på Aung San Suu Kyi och den avsatte presidenten Win Myint togs i rättssalen i Naypyidaw den 26 maj.
Bildtext Den här bilden på Aung San Suu Kyi och den avsatte presidenten Win Myint togs i rättssalen i Naypyidaw den 26 maj.
Bild: Lehtikuva

Vad Suu Kyi och hennes närmaste medarbetare döms för spelar egentligen ingen större roll. Både juridisk expertis och politiska bedömare i Myanmar och omvärlden tror att syftet med domarna är att omöjliggöra Suu Kyis återkomst till politiken.

Suu Kyi står åtalad på ytterligare elva punkter, bland annat för valfusk och korruption. Om hon skulle bli dömd på alla de här punkterna så riskerar 76-åringen fängelsedomar på totalt över 100 år. Flera domar mot Suu Kyi är att vänta redan nästa vecka.

Domarna kan leda till ännu mera våld

Måndagens domslut har inte bara fördömts av Suu Kyis anhängare, utan mötts av starka reaktioner i omvärlden. Exempelvis FN, EU och USA har kritiserat specialdomstolen och dess beslut i kraftiga ordaglag och krävt att militärjuntan friger Suu Kyi.

"Domstolens farsartade och korrupta beslut är del av det förödande mönstret av godtyckliga straff. Ett mönster som medfört att över 1 300 människor dödats och tusentals gripits sedan militärkuppen i februari" heter det i ett uttalande från människorättsorganisationen Amnesty International.

De folkliga protesterna mot militärkuppen har fortsatt i Myanmar, trots att militärjuntan använt brutala metoder för att slå ned dem. Utöver det fredliga motståndet så har också den väpnade kampen mot militärjuntan trappats upp.

Fängelsedomarna mot Aung San Suu Kyi och hennes närmaste medarbetare ökar risken för ännu större civilt motstånd och blodiga sammandrabbningar med juntans styrkor i landet. Det säger exempelvis bedömare som Sveriges radio talat med.

Kl.15.50 uppdaterades texten med den partiella amnestin. Rubriken ändrades också i sammanhanget.

Källor: AFP, AP, Reuters, SR, Yle