Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bäst i världen – och Veera Kauppi kom bara ett mål från att frälsa Finland med ett skrällguld: "Hon kan göra saker som ingen annan kan"

Veera Kauppi firar mål.
Bildtext Veera Kauppi satte två mål i finalen.

Ingen trodde på Finlands chanser i finalen. Ändå forcerade de blåvita fram en förlängning. Orsaken? Veera Kauppi. Hon växte till en ledare under den här turneringen, säger tränaren till Yle.

Miraklet i Uppsala?

Efter 3–9-utskåpningen i gruppspelet var det verkligen inte många som satt sina pengar på att Finland skulle kunna rubba dominanta Sverige i VM-finalen i innebandy på söndagen.

Senast då de blågula gick upp i 3–1-ledning framför en jublande hemmapublik kändes läget hopplöst ur finländskt perspektiv.

Då klev Veera Kauppi än en gång fram.

2–3-reduceringen var följden av en fantastisk soloprestation. Hennes andra mål för matchen. Och startskottet för en kamp som ledde till också en kvittering.

I förlängningen fick Finland inledningsvis spela powerplay – men bollen gick inte in. Tvärtom avgjorde Sveriges Emma Wibron i den andra ändan innan övertidsperioden ens hunnit bli tre minuter gammal.

– Jag känner bara tomhet, säger Kauppi till SVT efteråt.

– Jag tycker vi gör en jävla bra fajt, vi gör precis det vi ska. Vi spelar bättre och bättre hela tiden och jag tycker att vi har några lägen i slutet men nu blev det så här.

"Mångsidigast av alla"

Kauppi premierades som turneringens bästa spelare, av all orsak. Åtminstone om man frågar tränaren Lasse Kurronen.

– Utöver att hon har varit en ledande spelare på planen växte hon också under turneringen till en ledare i omklädningsrummet. Jag vågar tro att vi i henne har en landslagskapten för många år framöver. Jag är otroligt stolt, sa han till Yle.

Yles expert Katri Luomaniemi håller med. Hon lyfter fram Kauppi som den just nu i särklass bästa daminnebandyspelaren i världen.

– Hon är mångsidigast av alla. Hon kan göra saker med bollen som ingen annan kan. Hon gör det dessutom i full fart, säger hon och lyfter fram just 2-3-reduceringen som ett bevis på det här.

Så ska Finland fälla Sverige i Singapore

Luomaniemi påpekar också att Kauppi vilade i gruppspelsmatchen, dels för att hålla henne fräsch men också för att behålla en taktisk fördel i den kommande finalen.

– Tränarna valde då att ge mindre erfarna spelare chansen för att se vem som kunde mäta sig mot svenskorna.

De finländska spelarna stannade kvar på planen för att följa med Sverige få sina guldmedaljer och lyfta VM-bucklan. Sveriges nionde guld på raken.

Den nästa chansen att bryta sviten kommer om två år då VM arrangeras i Singapore.

– Jag känner henne och vet hur hon tänker. Hon nöjer sig aldrig. Om två år kommer hon att vara två år mer erfaren och mer utvecklad, säger Luomaniemi.

Veera Kauppi i tårar efter att ha fått sitt pris för turneringens MVP.
Bildtext Veera Kauppi i tårar efter finalförlusten. Tröstas av systern Oona.

Men problemet är inte Veera Kauppi. Eller Oona Kauppi. Eller lagkamraten My Kippilä.

Den trion håller högsta möjliga världsklass – det är resten av laget som måste utvecklas för att kunna utmana Sverige på allvar.

– Det kräver hårt arbete i klubblagen. Det är med det man gör i vardagen man utvecklas, inte i landslaget. Mycket ansvar ligger också på individerna. De måste vilja vinna för att faktiskt göra det, säger Luomaniemi.

Katri Luomaniemi intervjuades av Hinni Hirvonen.