Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Dortmunds tonårsstjärna hånade domaren efter "Der Klassiker" – riskerar lång avstängning för kommentarer om matchfixning

Jude Bellingham blickar mot läktaren.
Bildtext Jude Bellinghams uttalanden efter "Der Klassiker" kan leda till straff.

Supertalangen Jude Bellingham kunde inte smälta domaren Felix Zwayers domslut efter att Dortmund förlorat stormötet mot Bayern München. Engelsmannen riskerar en tung avstängning för kommentarer om matchfixning.

Bayern München drygade ut sin serieledning till Dortmund till fyra poäng efter en skön seger på lördagskvällen. Gästande Bayern tog hem "Der Klassiker" efter att Robert Lewandowski avgjort matchen från straffpunkten.

Då norska Viaplay intervjuade Dortmund-yttern Jude Bellingham efter slutsignal var 18-åringen förtvivlad. Bellingham menade att Bayern inte borde ha fått straffen och han var dessutom arg på att domaren Felix Zwayer inte blåst för straff till Dortmund tidigare i den andra halvleken.

– Det är bara att titta på många av besluten som domaren gör.

– Vad förväntar man sig om man ger den största matchen i Tyskland till en domare som har varit inblandad i matchfixning tidigare? dundrade Bellingham.

Förbundet utreder och brottsanmälan har gjorts

Bakgrunden till kommentaren är att Zwayer har tidigare kopplats ihop med skandaldomaren Robert Hoyzer. Enligt dokument från 2004 ska Zwayer ha tagit emot pengar för att fungera som assisterande domare för Hoyzer, som år 2005 dömdes till fängelsestraff för matchfixning.

För Zwayers del ledde fallet till en avstängning på sex månader för att han ska ha vetat om vad Hoyzer haft på gång och tagit emot 300 euro av honom. Någon direkt koppling mellan Zwayer och matchfixningarna kom aldrig fram och domaren själv har hela tiden intygat att han är oskyldig.

Jude Bellingham talar med domare.
Bildtext Jude Bellingham var rejält missnöjd med Felix Zwayers arbete i "Der Klassiker".

Efter de kontroversiella kommentarerna har tyska förbundet startat en utredning. Enligt Kicker kan Bellingham komma att stängas av i upp till sex månader. Det sannolika är ändå en kortare avstängning eller böter, tror man på sajten.

Dessutom har det gjorts en brottsanmälan för ärekränkning efter intervjun. Enligt Kicker är det förbundets domarkontrollant Marco Haase som ligger bakom anmälan.

I tonåringens klubb vill man försvara spelaren.

– Det han sa var inte fel, även om det inte var nödvändigt. Man måste minnas att det handlar om en 18-årings känslor. Jude förolämpade inte någon, han sade fakta, kommenterade Dortmunds vd Hans-Joachim Watzke för Kicker.

Bellingham var inte den enda i Dortmund-lägret som hade svårt att kontrollera känslorna. Tränaren Marco Rose visades ut efter att ha protesterat mot straffbeslutet.

Källa: AFP