Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Statsminister Marin lämnade medvetet tjänstetelefonen hemma: "Jag har alltid med mig en telefon som jag svarar i under dygnets alla timmar"

Uppdaterad 07.12.2021 13:29.
Statsminister Sanna Marin under en presskonferens i Statsrådsborgen på kvällen den 15 oktober.
Bildtext Statsminister Sanna Marin (SDP) nåddes per telefon på lördagskvällen av beskedet att utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) tetat positivt för covid-19. Däremot nåddes statsministern inte av informationen om att hon skulle isolera sig.

Statsminister Sanna Marin (SDP) säger till Yle att hon medvetet lämnade sin statsrådets tjänstetelefon hemma under en utekväll i lördags. Marin hade med sin tjänstetelefon från riksdagen men nåddes inte av information om att hon skulle isolera sig.

Statsminister Sanna Marin (SDP) säger till Yle Uutiset att hon medvetet lämnade statsrådets tjänstetelefon hemma då hon begav sig ut i Helsingfors nattliv i lördags.

– Jag lämnade medvetet telefonen hemma och hade med mig min riksdagstelefon, som man alltid når mig på, säger Marin.

Statsrådet försökte utan framgång nå statsministern per sms två gånger under lördagskvällen för att informera henne om att undvika kontakter med andra människor. Det här eftersom hon varit i kontakt med coronasmittade utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) på fredagen (3.12).

Marin informerades om Haavistos coronasmitta i ett telefonsamtal under lördagskvällen, men fick då instruktioner om att ministrar som fått två vaccindoser inte behöver isolera sig.

– I efterhand inser jag att jag borde ha förstått att kontrollera uppgifterna en gång till. Alltså säkerställa mig om att det verkligen är så att jag varken är i karantän eller behöver testa mig, säger Marin.

Instruktionerna om att statsministern skulle undvika kontakter, som skickades till tjänstetelefonen per sms, nådde ändå Marin först på söndagen.

– Jag läste de här meddelandena på söndag morgon och testade mig genast med negativt resultat. Idag har jag tagit ett till snabbtest som också är negativt. Men jaf väntar ännu på PCR-testets resultat, säger Marin.

Statsminsterns telefonanvändning ska utredas

Ministerns handbok, som är ett informationspaket om statsrådets verksamhet för ministrar och deras medarbetare, slår fast att "tjänstemobilen ska alltid vara tillgänglig och klar att användas".

Enligt Marin använder hon ändå mest tjänstetelefonen till att kommunicera med internationella kollegor.

– Jag håller medvetet tjänstetelefonen ren. Den har alltså inga nedladdade appar och jag strävar efter att ha den på ett säkert ställe, säger Marin.

Hon säger också att hon kommer att reda ut användningen av statsministerns tjänstetelefon med statsrådets säkerhetsavdelning.

– Hittills har jag haft uppfattningen att det räcker om man får tag på mig, och det fick man också i lördags. Jag har alltid med mig en telefon som jag svarar i under dygnets alla timmar, säger Marin.

Statsministern använder i huvudsak sin rikdagstelefon i arbetet men vill inte kommentera om eller hur telefonanvändningen kan komma att förändras.

– Vi kommer att gå igenom det här noggrant. Det skulle säkert vara önskvärt om de här meddelandena också kunde skickas till min riksdagstelefon i fortsättningen.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel Pääministeri Marin jätti virkapuhelimen tarkoituksella kotiin – "Olisi suotavaa, että saisin viestit myös eduskunnan puhelimeen" skriven av Kristiina Tolkki och Markus Mäki. Översättning: Niklas Evers.