Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sverige gick inte vidare med spionageanklagelserna – kameran på läktaren tillhörde mattläggare

Uppdaterad 06.12.2021 23:04.
Finlands innebandyherrar firar mål.
Bildtext Finland slog Sverige med 7–3 i lördags.

Sverige bad aldrig om en utredning kring misstankarna om att Finland spionerat på lagets träningar. Kameran som upptäcktes på läktaren visade sig tillhöra företaget som ligger bakom planens underlag.

Finlands innebandyherrar tog en klar seger över Sverige i helgens VM-gruppspel. Inför klassikermötet var man i det svenska lägret upprörda över en kamera på Helsingfors ishalls läktare.

Svenskarna misstänkte att Finland hade filmat in lagets träningar och man sade sig ha rapporterat vidare till det internationella förbundet.

– Man kan inte göra annat än skratta, kommenterade finska förbundskaptenen Petteri Nykky för Pääkallo.

På söndagen dementerade Sveriges förbundskapten Niklas Nordén uppgifterna om att man skulle göra en anmälning.

– Vi har aldrig begärt någon utredning och vi har inte gjort någon anmälan. Däremot har vi påtalat för IFF:s delegater på plats att finländarna har satt upp en kamera och att den stod på under hela vår träning, sa Nordén till SVT Sport.

– Vi visade dem var kameran fanns och de plockade ner den rätt snabbt därefter.

Sanningen om kameran

SVT uppgav att det finländska laget skulle ha fått en varning. Helsingin Sanomat uppger ändå att sanningen är en annan.

Finlands hjälptränare Mika Kohonen berättade för tidningen efter söndagens Lettlandmatch att kameran tillhörde företaget som skött beläggningen av innebandymattan i arenan.

– Den var inte ens påslagen, skrattade Kohonen.

Internationella innebandyförbundets IFF:s generalsekreterare John Liljelund bekräftar uppgifterna för Helsingin Sanomat på måndagen.

– Juryn har intervjuat personen som ansvarat för bygget och konstaterat att detta inte följt IFF:s regler. Ansvarspersonen har nekat till att det skulle ha varit avsiktligt. Personen tillhör inte tävlingsorganisationen och har fått en muntlig varning, kommenterar Liljelund.