Det spända läget i Ukraina i fokus när USA:s president Joe Biden och Rysslands Vladimir Putin möts i videosamtal på tisdag: “Alla möten sker numera i kalla krigets anda”
Det bilaterala videomötet äger rum vid en tidpunkt då relationen mellan länderna beskrivs som den sämsta på decennier.
Oron tilltar i USA över Rysslands ökade militära närvaro i närheten av Ukrainas gräns.
Enligt amerikanska underrättelseuppgifter från förra veckan skulle Ryssland vara redo att dra igång en storoffensiv med upp till 175 000 soldater mot Ukraina i början av nästa år.
Den ryska mobiliseringen sker på fyra olika platser vid gränsen, enligt tidningen Washington Post, som var först ute med nyheten om de ryska planerna.
Ryssland har förnekat uppgifterna om en planerad offensiv och anklagar i stället väst för provokation.
Det finns tillsvidare inga bevis på att Vladimir Putin kommer att förverkliga planerna på en invasion, sade en högre tjänsteman i Vita huset till medierna på måndag.
New York Times: Biden redo att stänga av Ryssland från det internationella betalningssystemet SWIFT
Biden kommer att betona USA:s stöd för Ukrainas suveränitet och föra fram oron över Rysslands militära aktivitet vid Ukrainas gräns, sade Vita husets pressekreterare Jen Psaki i ett uttalande.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov sade förra veckan att Ryssland planerar lägga fram ett förslag till “en ny europeisk säkerhetspakt” som kunde stoppa Natos expansion österut.
Joe Biden väntas avvisa alla krav som kan ses som ryska försök att få garantier om att hindra ett eventuellt – om än osannolikt – ukrainskt Natomedlemskap.
Vita huset har beskrivit USA:s engagemang för Ukrainas suveränitet som “orubbligt”.
Få bedömare tror ändå att USA är redo att skicka militära trupper till Ukraina i fall av ett ryskt angrepp.
Men Biden antas kunna hota Putin med kraftfulla ekonomiska repressalier. Det kan handla om att stänga av Ryssland från det internationella betalningssystemet SWIFT, skriver New York Times med hänvisning till information från tjänstemän i Vita huset.
"Enhälligt stöd för Ukrainas suveränitet"
Sent på måndag kväll, finsk tid, ringde Biden allierade i Frankrike, Tyskland, Storbritannien och Italien för att diskutera en koordinerad respons och eventuella ekonomiska sanktioner mot Ryssland.
I samtalet deltog alltså Biden, Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Italiens premiärminister Mario Draghi och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.
Enligt ett uttalande från det franska presidentkansliet uttryckte ledarna "sitt enhälliga stöd för Ukrainas suveränitet och territoriella integritet".
Vita huset uppger att USA och dess allierade också kräver att Ryssland trappar ner situationen vid gränsen mot Ukraina.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skrev på Twitter i måndags att han “enats om positioner” i ett telefonsamtal med USA:s utrikesminister Antony Blinken.
Expert om USA:s och Rysslands relation: "Vi löser inte problem, vi försöker endast dämpa spänningar"
Ukrainaläget väntas utgöra kärnan i samtalet vid tisdagens videomöte.
Andra ämnen som väntas komma på tal under tisdagens videomöte är Iran, utbyte av fångar mellan USA och Ryssland, diplomatiska stationeringar, rymdprogram och cybersäkerhet.
Men både USA och Ryssland har tonat ner förväntningarna inför samtalet och sagt att man inte väntar sig några genombrott.
– Alla samtal sker numera i kalla krigets anda, det betyder att vi inte löser problem tillsammans utan endast försöker dämpa spänningar där de finns, säger den Moskvabaserade utrikespolitiska experten Fjodor Lukjanov till AP.
Källor: AP, AFP, New York Times, NPR, Hill