Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA bekräftade diplomatisk bojkott av Peking-OS på grund av det "pågående folkmordet i Xinjiang" - Kina hotar med "resoluta motåtgärder"

Från 2021
Uppdaterad 07.12.2021 11:49.
Plakat vid en demonstration där tibetanska aktivister kräver en bojkott av Peking-OS.
Bildtext Flera andra länder överväger en diplomatisk bojkott av OS enligt amerikansk modell. På den här bilden krävde tibetanska aktivister en bojkott av vinterspelen under en demonstration i november.
Bild: Lehtikuva

Vita huset har nu bekräftat att inga amerikanska diplomater eller någon ur USA:s regering kommer att närvara vid vinter-OS i Peking. USA bojkottar spelen på grund av Kinas kränkningar av mänskliga rättigheter. De amerikanska idrottarna får däremot delta.

– Biden-administrationen kommer inte att skicka några diplomater eller någon officiell representation till de Olympiska vinterspelen eller till Paralympiska spelen 2022 i Peking, på grund av Folkrepubliken Kinas pågående folkmord och brott mot mänskligheten i Xinjiang och andra kränkningar av de mänskliga rättigheterna, sade Vita husets pressekreterare Jen Psaki under måndagens pressträff.

Däremot ska de amerikanska idrottarna få lov att delta i vinter-OS helt normalt. Det handlar alltså inte om en full bojkott av spelen. Många människorättsaktivister har vädjat om en full bojkott, speciellt på grund av Kinas svåra förtryck mot uigurerna i Xinjiang-provinsen.

– Idrottarna i Team USA kommer att ha vårt fulla stöd. Vi står bakom dem till 100 procent då vi hejar på dem i hemsofforna, sade Psaki.

Sponsorer försätts i en knepig sits

Det amerikanska utrikesministeriets talesman Ned Price blev efter pressträffen tillfrågad om amerikanska företag också borde bojkotta Peking-OS. Price svarade att regeringen inte tänker diktera hur den privata sektorn ska agera, men att företagen ska vara medvetna om vad som händer i Xinjiang.

Price medgav att den diplomatiska bojkotten kan försätta en del sponsorer i en komplicerad situation.

Regeringskällor i exempelvis Kanada och Australien har sagt att man överväger en diplomatisk bojkott enligt amerikansk modell.

Kina: Vi vidtar resoluta motåtgärder mot USA:s bojkott

Kina varnar USA för resoluta motåtgärder till den amerikanska diplomatiska bojkotten av vinter-OS i Peking.

En talesman för det kinesiska utrikesministeriet säger att USA kommer att få betala ett pris för beslutet om diplomatisk bojkott och att det amerikanska försöket att störa spelen är dömt att misslyckas.

Redan förra månaden uppgav USA:s president Joe Biden att man överväger en diplomatisk bojkott av det här slaget. Då lät Kina förstå att ett sådant beslut skulle få konsekvenser.

"Har ingen inverkan på vinter-OS"

Kinas ambassad i Washington beskriver å sin sida det amerikanska beslutet som "politisk manipulation" och konstaterar att man ju inte har skickat några OS-inbjudningar till amerikanska politiker.

– Ingen bryr sig om de här människorna kommer eller inte och det har ingen som helst inverkan på de Olympiska vinterspelen i Peking 2022 som kommer att genomföras framgångsrikt, sade ambassadens talesman Liu Pengyu.

Källor: AFP, Reuters, TT