Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Yle Uutisets undersökning: Riksdagsledamöterna stödjer användningen av covidintyg på arbetsplatser, Sannfinländarna motsätter sig intyget

Uppdaterad 07.12.2021 10:28.
Riksdagen.

Stödet för användningen av covidintyg på arbetsplatser är störst inom oppositionspartiet Samlingspartiet. Undersökningen visar också att regeringen är rätt så enig, medan oppositionen är splittrad.

Redan nu har covidintyget tagits i bruk i bland annat restauranger och barer, men än så länge kan arbetsgivaren inte kräva att arbetstagaren har ett giltigt covidintyg, eller coronapass som det också kallas.

Experter från Institutet för hälsa och välfärd har tidigare sagt att de hoppas att coronapasset blir en morot för att ta coronavaccinet.

Bildtext Så här svarade riksdagsledamöterna

Yle Uutiset frågade riksdagsledamöterna om också arbetsgivarna borde ha möjlighet att kräva covidintyg av sina arbetstagare. Regeringen har tidigare beslutat att man utreder frågan tillsammans med arbetsmarknadsorganisationer, men några beslut kommer knappast att fattas mera i år.

Frågan om ett utvidgat covidintyg delar partierna. De största skillnaderna finns ändå inom oppositionen och inte regeringen.

Bildtext Så här svarade regeringspartierna

Covidintyg kunde hjälpa företagarna, anser Samlingspartiet

Samlingspartiet är mest positiva till ett covidintyg på arbetsplatser. Inom partiet anser man att arbetsgivarnas rätt att kräva ett sådant intyg kunde hjälpa företagen under pandemin och se till att coronasmitta inte sprids på arbetsplatser.

Sannfinländarna är däremot mest emot ett covidintyg, och endast en av partiets riksdagsledamöter sa i undersökningen att hen var för användningen av ett sådant intyg.

Bildtext Så här såg oppositionens åsikt om covidintyg ut

Riksdagsledamöterna inom partiet oroar sig för att covidintyget skulle dela arbetstagarna i två läger, de vaccinerade och de ovaccinerade.

– Hur ska arbetsgivaren kunna ta hand om arbetstagarens hälsa om hen inte har rätt att få information om arbetstagarens vaccinstatus och inte heller får kräva coronapass, frågar sig Samlingspartiets Ben Zyskowictz som påminner om att arbetsgivaren har en skyldighet att sköta om arbetstagarens hälsosäkerhet.

Också inom regeringspartiet Centern får covidintyget ett stort stöd. Riksdagsledamot Hannu Hoskonen undrar varför Finland inte drar lärdom från till exempel Italien. Där krävs det att arbetstagarna antingen är vaccinerade eller kan uppvisa ett negativt coronatest.

– Ingen vill att hela Finland ska behöva stängas ner än en gång. Folk måste få service. Jag förstår inte varför man tar risken att människor kan förlora sitt liv eller sitt arbete, säger han.

Ett steg mot totalitarism, anser Sannfinländarna

Största delen av socialdemokraterna är för arbetsgivarens rätt att kolla arbetstagarens covidintyg, men det finns ändå en del inom partiet som är mer skeptiska till intyget.

– Det får inte bli så att arbetsgivaren kan fråga nästan vad som helst om arbetstagarens hälsa, säger Niina Malm från SDP.

Sannfinländarna anser däremot att coronavaccin ska vara frivilligt också i framtiden. Enligt Juha Eerola är läget oroväckande om arbetsgivaren kan börja kräva covidintyg av sin personal.

Juho Eerola eduskunnassa 12.9.2019
Bildtext Alla utom en av Sannfinländarna motsätter sig covidintyg på arbetsplatserna. Juho Eerola är en av dem som är emot intyget.

– Jag är inte för totalitarism eller märken på klädesplagg som hör till ideologin. Dessutom skulle en del arbeten helt bli ogjorda om covidintyg skulle införas på arbetsplatser, säger Eerola.

Också Kristdemokraterna är oroade över hur samhället skulle påverkas om covidtyget skulle få en bredare användning. Partiets ordförande Sari Essayah är skeptisk till om det är lagligt att kräva covidintyg på arbetsplatser.

Eva Biaudet står vid riksdagens talarstol och håller ett anförande.
Bildtext Intyget kunde användas på arbetsplatser inom vården, anser SFP:s Eva Biaudet.

Trots att regeringspartierna i stort är för covidintyg på arbetsplatserna så finns det också riksdagsledamöter som tvekar. SFP:s Eva Biaudet säger till exempel att hon är för ett covidintyg i en del fall, till exempel inom äldreomsorgen och inom vården.

Också Heli Järvinen från De Gröna anser att intyget borde utvidgas till de branscherna där det finns en risk att arbetstagarna kan sprida covid-19 och smitta ner svaga och sjuka.

Undersökningen gjordes via nätet i slutet av november och början av december. 122 av 200 riksdagsledamöter deltog.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets text "Ylen kysely: Koronapassi työpaikoille saa kansanedustajilta vankkaa kannatusta, perussuomalaiset vastustavat passia jyrkästi" av Kristiina Tolkki. Översättningen är gjord av Frida Holmberg.