Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Framtiden är oviss för glesbygdens hälsostationer inför välfärdsområdesvalet, och fyra andra nyheter att hålla koll på

Uppdaterad 07.12.2021 08:13.
Niilo Säntti utanför sitt garage i Mouhijärvi.
Bildtext Mouhijärvibon Niilo Säntti har varit nöjd med servicen på hälsostationen. Han nämner speciellt laboratoriet.

De här fem nyheterna kan det vara bra att hålla koll på den här tisdagen i december.

Diskussionen om hälsovårdsservicens framtid går het inför välfärdsområdesvalet. En del småorter är rädda för nedskärningar, medan andra kan vinna.

Vår reporter Anders Karlsson besökte Mouhijärvi, drygt 40 kilometer från Tammerfors. Där finns en rädsla för att beslutsfattarna i det framtida välfärdsområdet ska börja planera nedskärningar eller sammanslagningar av verksamheter i regionen, vilket kan drabba hälsostationerna.

– Det är inte bra om man byter läkare hela tiden. De vet inte vilka mediciner man behöver och vilka problem man har, säger Niilo Säntti som bor i byn.

Huruvida hälsostationen kommer att bli kvar splittrar ändå kandidaterna i välfärdsområdesvalet.

Det spända läget i Ukraina i fokus när USA:s president Joe Biden och Rysslands Vladimir Putin möts i videosamtal idag

Oron tilltar i USA över Rysslands ökade militära närvaro i närheten av Ukrainas gräns.

Enligt amerikanska underrättelseuppgifter från förra veckan skulle Ryssland vara redo att dra igång en storoffensiv med upp till 175 000 soldater mot Ukraina i början av nästa år.

Ryssland har förnekat uppgifterna om en planerad offensiv och anklagar i stället väst för provokation.

USA:s president Joe Biden och Rysslands president Vladimir Putin har diametralt olika åsikter om vad spänningarna kring Ukraina beror på.
Bildtext Det bilaterala videomötet äger rum vid en tidpunkt då relationen mellan USA och Ryssland beskrivs som den sämsta på decennier

Biden kommer att betona USA:s stöd för Ukrainas suveränitet och föra fram oron över Rysslands militära aktivitet vid Ukrainas gräns, sade Vita husets pressekreterare Jen Psaki i ett uttalande.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov sade förra veckan att Ryssland planerar lägga fram ett förslag till “en ny europeisk säkerhetspakt” som kunde stoppa Natos expansion österut.

Busschauffören Frank Ahrenberg och sjukskötaren Malin Solstrand fick en pratstund med presidenten i direktsänd tv: "Lite nervöst men roligt"

Bilden innehåller två separata bilder. Till vänster syns en glad busschaufför kommer ut ur en buss och till höger en sjukskötare som har armarna i kors och tittar in i kameran. Hon står i sjukhuskorridor.
Bildtext Frank Ahrenberg och Malin Solstrand fick båda en inbjudan till presidentparets självständighetsmottagning som skulle ordnas i Presidentens slott i Helsingfors.

Självständighetsfesten ställdes in, men Frank Ahrenberg och Malin Solstrand fick ändå en pratstund med presidentparet.

– Jag sa just till min fru Karin att mina händer känns alldeles fuktiga, jag var nog ganska nervös inför samtalet. Men det kändes fint, säger Frank Ahrenberg direkt efter pratstunden.

– Det var intressant, lite nervöst men roligt. Presidenten var själv lugn och saklig, ställde bra frågor. Det känns roligt att presidentparet har lyft fram vårdpersonalen i självständighetsfirandet, säger Solstrand.

USA bekräftade diplomatisk bojkott av Peking-OS på grund av det "pågående folkmordet i Xinjiang"

Vita huset har nu bekräftat att inga amerikanska diplomater eller någon ur USA:s regering kommer att närvara vid vinter-OS i Peking.

USA bojkottar spelen på grund av Kinas kränkningar av mänskliga rättigheter. De amerikanska idrottarna får däremot delta.

Plakat vid en demonstration där tibetanska aktivister kräver en bojkott av Peking-OS.
Bildtext De amerikanska idrottarna får ändå delta i vinter-OS.

Många människorättsaktivister har vädjat om en full bojkott, speciellt på grund av Kinas svåra förtryck mot uigurerna i Xinjiang-provinsen.

Kinas ambassad i Washington beskrev det amerikanska beslutet som "politisk manipulation" och tillade att man ju inte skickat några OS-inbjudningar till amerikanska politiker.

– Ingen bryr sig om de här människorna kommer eller inte och det har ingen som helst inverkan på de Olympiska vinterspelen i Peking 2022 som kommer att genomföras framgångsrikt, sade ambassadens talesman Liu Pengyu.

Välkänt grundämne döljer sig bakom Kvanthopps lucka sju

Kom också ihåg att kolla vad som finns bakom lucka sju i våra julkalendrar!

I Buu-klubbens kalender försöker Jontti mata Plåstret med halm och Plåstret är intresserad av girlanger.

Bakom Kvanthopps sjunde lucka döljer sig ett välkänt grundämne.

Jontti och Plåstret från BUU-klubben är på Bragegården i Vasa. I förgrunden finns en girland av ostbågar.
Bildtext Missa inte lucka nummer sju i Buu-klubbens kalender.

Väder

Det kalla vädret fortsätter. I landets östra del förekommer det lokalt lätt snöfall, annars är det främst uppehåll.

Det är -10 till -20 grader, i Lappland ner till -30 grader.