Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Statsvetare Göran Djupsund om skandalen kring Sanna Marins festande: Statsministern gjorde bort sig, men det blir svårt om vi ska hitta felfria ledare

Från 2021
Uppdaterad 07.12.2021 14:57.
Göran Djupsund
Bildtext Statsvetare Göran Djupsund frågar sig ifall mycket viktiga meddelanden till ministrarna ska skickas via sms.
Bild: Anna Marina Victoria Björkqvist / Yle

Det handlar inte bara om vad som skett, utan vilken bild folket och medierna får av saken, säger Göran Djupsund om statsministerns utekväll. Sanna Marin har kanske inte insett vad hennes roll kräver – men nu torde polletten ha trillat ner, tror han.

Statsminister Sanna Marins utekväll skapade rubriker under självständighetsdagen. Faktumet att hon fortsatte sin kväll på en restaurang efter beskedet om att ministerkollegan Pekka Haavisto hade smittats av covid-19 har fått medierna att gå igång.

Enligt Göran Djupsund, Åbo Akademis professor emeritus i statskunskap, måste man börja med att se på vad som faktiskt hänt:

– Marin har ju inte brutit mot THL:s eller Social- och hälsovårdsministeriets rekommendationer. De säger tydligt: är du dubbelvaccinerad, symptomfri och har coronapass kan du göra precis det som Marin gjorde, vara ute på restaurang. I den meningen har hon inte brutit mot någonting.

– Men då borde hon ha blivit tillsagd att samma regler inte gäller henne som gäller vanligt folk, utan att hon nu ska laga sig hem så snabbt som möjligt. Att stanna kvar var en dålig bedömning både av hennes medhjälpare och henne själv.

Sanna Marin
Bildtext Enligt Sanna Marin hade hon lämnat tjänstemobilen hemma med avsikt.
Bild: Nella Nuora / Yle

Till saken hör att statsminister Marin inte nåddes av uppmaningen om att ministrarna ska isolera sig och gå på coronatest, eftersom beskedet kom till statsrådstelefonen, som hon lämnat hemma. Enligt ministerns handbok, med anvisningar bland annat kring hur ministrarna ska vara tillgängliga, måste tjänstetelefonen alltid vara med.

I en intervju till Yle Uutiset säger Statsrådets säkerhetschef Ahti Kurvinen att Sanna Marin inte har gjort fel genom att lämna sin telefon hemma, och att hon genom säkerhetsarrangemangen ändå varit nåbar hela tiden.

– Gällande anträffbarheten försöker man nu lite göra en höna av en fjäder. Hon har varit anträffbar hela vägen. Sedan kan man ställa sig lite undrande till ifall ett synnerligen viktigt meddelande till ministrarna ska skickas via sms. Borde man inte försöka nå dem för att säkerställa att de fått informationen, frågar sig Djupsund.

Oklart om Centern tar tillfället i akt

Efter helgens händelser har många medier efterlyst konsekvenser på ledarplats. Det har bland annat spekulerats kring att det blir Centern som avgör ödet för regeringen Marin. Ännu för några månader sedan skulle Centern, enligt Djupsund, ha tagit tillfället i akt att byta ut regeringen till en helborgerlig koalition med Samlingspartiet och Sannfinländarna.

Men enligt honom tyder allt på att Samlingspartiet börjar ställa sig allt mer skeptiskt till samarbete med Sannfinländarna, i och med att partiernas syn på hanteringen av coronapandemin och användningen av coronapasset skiljer sig så pass markant.

Därmed ser han att läget nu är ett annat – men han utesluter inte möjligheten att Centern kan ta tillfället i akt och starta en regeringskris.

– Nog finns det krafter inom Centern som sannolikt vill få regeringskajutan att gunga ordentligt.

Nu är ju Marin inte för första gången i hetluften, varför gick det så här igen?

– Jag har fått en bild av att Marin anser att hon kan leva ett vanligt liv så länge hon efterlever de regler och rekommendationer som gäller finländska medborgare. Men som ledare av landets regering är hon i en ytterst utsatt position. Då måste hon vara mera av ett föredöme och vara försiktigare exempelvis i alla pandemiaspekter. Den polletten har inte riktigt trillat ner. Nå, nu trillade den nog ner med kraft, säger Djupsund.

Håller vi på att skapa en kultur där en ledare - i det här fallet Sanna Marin - ska vara felfri, och vad leder det till?

– Det anser jag. Den kulturen har vi hållit på att skapa i flera år, både i Sverige och i Finland, att man som politisk ledare ska vara ren och felfri. Vi kommer att få svårt att hitta de här politiska ledarna. Jag skulle till och med ställa frågan om vi vill ha denna typ av politiska ledare. Eller kunde de i en större grad få återspegla det liv som de vanliga medborgarna lever?


Göran Djupsund intervjuades av Lena Bergman i Yle Vegas morgonnyheter - hör hela intervjun här:

Statsvetare om Sanna Marins krogkväll: "Hon har inte brutit mot rådande restriktioner, men borde ha insett sitt ansvar"

5:44