Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ordförande för Karleby stadsfullmäktige i blåsten – 26 ledamöter vill utreda förtroendet för Isotalus

Stadhuset i Karleby.
Bildtext I en fullmäktigemotion föreslås att ett tillfälligt utskott utreder förtroendet för Isotalus.
Bild: Jakob Lillas / Yle

Efter ärekränkningsdomen mot Karleby stadsfullmäktiges ordförande Tiina Isotalus (SDP) vill över hälften av fullmäktigeledamöterna utreda förtroendet för henne. Stadsstyrelsen behandlar motionen på ett extrainsatt möte i dag.

I dag samlas stadsstyrelsen i Karleby till ett extra sammanträde där man ska behandla en fullmäktigemotion som vill utreda förtroendet för stadsfullmäktiges ordförande Tiina Isotalus (SDP).

Bakgrunden är att Isotalus tidigare i höst dömdes till böter för ärekränkning (artikel på finska) efter saker hon skrev på Facebook sommaren 2019. Isotalus kommenterade en persons sinnestillstånd och eventuella vårdbehov i anslutning till en artikel om den omtvistade Niemitomten i centrum av Karleby.

Av stadsfullmäktiges 43 ledamöter har 26 skrivit under motionen, det vill säga mer än hälften. Det handlar om alla ledamöter från Centern, Sannfinländarna och Kristdemokraterna samt alla utom en från Samlingspartiet.

Tiina Isotalous saapuu käräjätalolle turvatarkistuksen läpi
Bildtext Tiina Isotalus (SDP) dömdes till böter för ärekränkning i oktober.
Bild: Sari Möller / Yle

Sannfinländarnas Timo Sillanpää är första underskrivare i motionen.

– Ärekränkningsdomen väckte en diskussion bland fullmäktigegrupperna. Vi kom fram till att det finns anledning att lägga en motion om att utreda förtroendet för Isotalus, säger Sillanpää.

Han säger att han själv har fått respons från flera kommuninvånare som undrar om det är okej att en förtroendevald beter sig som Isotalus har gjort.

Vi kom fram till att det finns anledning att lägga en motion om att utreda förtroendet för Isotalus.

― Timo Sillanpää (Sannf)

Det är inte första gången en förtroendevald i Karleby döms för brott under pågående mandatperiod. År 2019 dömdes Karlebys dåvarande styrelseordförande Reino Herlevi (C) till böter för rattfylleri.

Den gången hanterades ärendet helt och hållet inom Centerns fullmäktigegrupp (artikel på finska).

”Kom väldigt oväntat”

Tiina Isotalus vill inte själv kommentera saken. Tidigare meddelade hon att hon inte kommer att överklaga tingsrättens dom. Domen har därmed vunnit laga kraft.

Sakari Ruisaho, ordförande för socialdemokraternas fullmäktigegrupp, säger att det inte tidigare har hänt att stadsstyrelsen sammankallas enkom för att behandla en fullmäktigemotion.

– Ett sådant här tillvägagångssätt har vi inte sett tidigare i Karleby. Det kom väldigt oväntat.

Ett sådant här tillvägagångssätt har vi inte sett tidigare i Karleby.

― Sakari Ruisaho (SDP)

Sakari Ruisaho säger att man inom fullmäktigegruppen inte anser att Isotalus har gjort sig skyldig till ett så stort misstag att hon borde avsättas som stadsfullmäktiges ordförande.

– Gruppens ståndpunkt är att hon har gjort ett strålande arbete med att driva Karlebys intressen.

Ruisaho har tillsammans med ordförandena för Vänsterförbundets, De Grönas och SFP:s fullmäktigegrupper undertecknat ett ställningstagande som skickades ut till medierna på fredagen. I ställningstagandet ifrågasätter man det sätt som ärendet har hanterats på.

Hela presidiet utreds

På dagens möte tar stadsstyrelsen ställning till om man ska tillsätta ett tillfälligt utskott som utreder förtroendet för Isotalus. Det här ska sedan godkännas av stadsfullmäktige som har sitt nästa möte måndagen den 13 december.

Om man tillsätter ett utskott ska det utreda förtroendet för hela presidiet. Förutom Isotalus utreds alltså även förtroendet för första vice ordförande Johanna Paloranta (C) och andra vice ordförande Mauri Peltokangas (Sannf).

Peltokangas står i sin tur åtalad för hets mot folkgrupp. Domen i det fallet kommer den 15 december.

Stadsstyrelsens möte börjar klockan 15.