Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Bromarv är årets by i Nyland – också Pojo kyrkoby får pris

Från 2021
Bromarv skärgårdshamn
Bildtext Skärgårdshamnen har gjort att Bromarv har ändrat utseende.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Bromarv har valts till årets by i Nyland år 2022. Pojo kyrkoby fick ett hedersomnämnande i tävlingen.

Det är föreningarna Nylands byar och Silmu-byar som ordnar tävlingen. I år tävlade åtta nyländska byar om att bli årets by.

I motiveringen heter det att servicen i Bromarv har utvecklats i rask takt under de senaste åren. Byn har ändrat karaktär i och med skärgårdshamnen som blev klar år 2019. Byarådet äger hamnen och torget och de håller på att få solpaneler.

I motiveringen får byborna en eloge för allt talkoarbete som de har gjort för att utveckla Bromarv.

”Samarbetet är viktigt i Bromarv och byn har ett aktivt och mångsidigt föreningsliv. En stor del av fritidsverksamheten upprätthålls av byföreningen”, sägs det i motiveringen.

Byföreningen har också grundat det icke vinstdrivande företaget MyBromarv som jobbar för att utveckla byn. Det försöker utveckla byn så att barnfamiljer ska bosätta sig där. Byn samarbetar också med Raseborgs stad.

Det bor cirka 400 personer i Bromarv året om. Sommartid sjudubblas befolkningen.

Positiv tvåspråkighet i Pojo

Pojo kyrkoby fick ett hedersomnämnande i tävlingen. I motiveringen sägs att byföreningen på ett föredömligt sätt har tagit huvudansvaret för att utveckla bybornas välbefinnande och utveckla byn efter kommunsammanslagningen.

Tävlingsarrangörerna uppskattade också att den positiva tvåspråkighet som har utvecklats i byn och det goda samarbetet med Raseborgs stad.