Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kommentar: De närmaste dagarna visar hur allvarligt förtroendet för Sanna Marin har skadats

Uppdaterad 07.12.2021 13:29.
Kommentarsbild av Magnus Swanljung och Sanna Marin.
Bildtext Den som har politiskt stöd klarar sådana här skandaler. Den som saknar politiskt stöd faller hårt för mindre, skriver Svenska Yles Magnus Swanljung.

Marin lever nu sitt liv exakt så fritt som hon uppmanat oss andra att göra. Det kan man tycka vad man vill om, men hennes förmåga att ständigt skylla ifrån sig ser däremot ut som ett politiskt problem, skriver Magnus Swanljung.

Jag ska inte moralisera. Det har varit långhelg. Jag var själv ute på krogen och det blev onödigt sent.

Men det är tillåtet nu och Sanna Marin hade också all rätt att gå på nattklubb. Statsministrar har ingen hemkomsttid.

Den som har politiskt stöd klarar sådana här skandaler. Den som saknar politiskt stöd faller hårt för mindre.

Hon har offentligt meddelat att hon är dubbelvaccinerad och har själv konsekvent förklarat för medborgarna att det nu är dags att leva.

Det kan var och en tycka vad man vill om i rådande läge.

Telefonen ska alltid vara med

Ändå står det klart att Sanna Marins omdöme brast på lördag kväll – och ännu finns många frågor som har fått halvtydliga svar.

Inte minst frågan om telefonen. Marin hade lämnat sin ministertelefon hemma och det betyder att hon inte nåddes av några meddelanden, kallelser eller larm som statsrådets lägescentral skickar ut.

Ministerns handbok lämnar ingenting oklart: Tjänstemobilen ska alltid vara tillgänglig och klar att användas.

Under lördag kväll skickade lägescentralen ut två meddelanden som lämnade lika lite oklart: Alla som deltog i samma möte som coronasmittade utrikesminister Pekka Haavisto i fredags uppmanades att undvika alla kontakter tills vidare.

Marin nåddes inte av meddelandena. I stället har hon i sina bortförklaringar skyllt på sin statssekreterare Henrik Haapajärvi som redan tidigt under kvällen ringde henne och meddelande om att hon exponerats för Covid 19.

Enligt Marin hade hon inte fått rådet att avbryta sin utekväll och eftersom de allmänna rekommendationerna inte heller förutsatte det kom hon sig inte för att ifrågasatta rådet.

Är coronakrisen över för statsministern?

Marin säger att hon alltid har någon av sina telefoner med sig och att hon alltid går att nå.

Det är säkert sant. De som drar allt för höga växlar på telefonstrulet kan ha politiska skäl till det. Vid stora kriser får man säkert på sätt eller annat tag på statsministern.

Men man kommer inte ifrån att det nu brast ordentligt. Varför ringde inte Haapajärvi Marin på nytt när han nåddes av de klara direktiven? Är meddelanden som gäller coronakrisen inte längre viktiga för statsministern som verkat allt mindre intresserad av den på senare tid?

I slutändan är det ingen annan än Marin själv som ansvarar för att kommunikationen är vattentät.

Det politiska stödet avgör

Så är då Marins misstag oförlåtligt. Nej självklart inte. Det är mänskligt och den som är utan synd får kasta den första stenen.

De närmaste dagarna utvisar ändå hur stor törn Marins politiska förtroende har fått.

Hittills har närmast strödda röster i oppositionen försökt dra politiska växlar på Marins tabbe.

Det sänker inte en statsminister.

Den hittills turbulenta valperioden visar att den som har politiskt stöd klarar sig ur den här sortens mindre skandaler. Den som saknar politiskt stöd faller hårt för mindre.

Katri Kulmuni som saknade stöd i såväl sitt eget parti och i det största regeringspartiet SDP förstod att avgå utan strid för en struntsak som hon annars gott kunde ha skyllt ifrån sig.

Antti Rinne försökte ta strid men föll för att han saknade politiskt stöd i regeringen.

Pekka Haavisto gick stark genom en betydligt större skandal med hjälp av ett tämligen kompakt stöd i det egna leden.

För tillfället är tystnaden från regeringskollegerna olycksbådande kompakt.

Många tabbar små bildar ett mönster

Ändå kommer man inte ifrån att Marin nu närmast tigger om trubbel.

Hennes förmåga att skylla ifrån sig på sina egna tjänstemän och förmågan att glömma egna beslut och tabbar börjar bilda ett mönster som inte ser smickrande ut. I takt med sjunkande väljarstöd ifrågasätts hon också alltmer i sitt eget parti.

Dessutom har medierna blivit allt mindre inställsamma. Marin har varit notoriskt ointresserad av att kommentera den senaste coronavågen och många stora nyhetsredaktioner har varit märkbart irriterade på att hon just nu helst verkar ge intervjuer till olika livsstilsmagasin.

Skvallertidningen Seiska har tagit ibruk taggen Bile-Sanna för att kategorisera sina artiklar.

Oavsett vilka direkta politiska följder Marins utekväll får måste hon nu överväga om hennes nya glammiga kommunikationsprofil funkar bättre för en statsminister än hennes sakliga hårda framtoning under coronakrisens inledning.

Statsminister Sanna Marins agerande kan också få följder för allmänhetens förtroende för regeringens coronapolitik det är illa i en allt mer polariserad debatt om allt som rör vacciner och covidintyg.

Kommentarsfältet stängdes 7.12 klockan 23.