Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nästan 250 kilometer väg asfalterades i de österbottniska landskapen i somras

Bilar kör på en asfaltsväg genom ett sommarlandskap.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Jakob Lillas / Yle

Under 2021 användes sammanlagt 22 miljoner euro för att förbättra vägarna i Södra Österbottens NTM-centrals område. Lappningar utgör en betydande andel av kostnaderna, skriver man i ett pressmeddelande.

Under sommaren fick ungefär 245 kilometer väg och 4,5 kilometer gång- och cykelväg ny asfalt i de österbottniska landskapen, skriver Södra Österbottens närings-, trafik- och miljöcentral i ett pressmeddelande.

Beläggningsarbetena pågick mellan maj och september. Sammanlagt spred man ut drygt 200 000 ton beläggningsmassa.

"Beläggningsgrupperna har fått mycket positiv respons av väganvändarna", säger Timo Kulmala från NTM-centralen i Södra Österbotten i pressmeddelandet.

Under 2021 användes cirka 22 miljoner euro till beläggningar, vägmärkningar, lappningar och vägplanering i Södra Österbottens NTM-centrals område.

Ojämn asfaltsväg med stora gropar.
Bildtext Beläggningslappningarna har ökat, enligt NTM-centralen. Bilden är från Koskövägen i Kvevlax 2020.
Bild: Jakob Lillas / Yle

Fler lappningar än tidigare

Arbetet med beläggningslappningar pågick mellan mars och november.

I pressmeddelandet skriver NTM-centralen att beläggningslappningarna på landsvägarna har ökat avsevärt och att lappningarnas andel av kostnaderna för underhållet är betydande.

Under de senaste åren har man dock utvecklat nya lappningsmetoder, vilket bådar gott inför framtiden.

"Lappningsverksamheten har tagit stora steg framåt i utvecklingen, vilket också syns på vägarna i vårt område. Entreprenörernas betydelse för utvecklingen av lappningsverksamheten har verkligen varit stor", säger Marko Kantanen på NTM-centralen i Södra Österbotten i pressmeddelandet.