Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Här kommer julgäddan i ny tappning – kanske Strömsös fylliga gäddsoppa kvalar in på ditt julbord

6 min

De flesta av oss har någon rätt på julbordet som bara måste finnas där för att julfriden ska infinna sig.

Flexibilitet till en viss gräns - men just den där speciella traditionstyngda rätten är kompromisslös. Speciellt i den åboländska skärgården lever traditionen med julgäddan ännu kvar.

I Finland får presidenten alltid en julgädda levererad från Korpo. Det är en tradition som härstammar ända från 1700-talet. Traditionellt kokas den hel, men här kommer den i en modernare och kanske lite mera lättillgänglig version.

Bjud på soppan som förrätt istället på julafton, som mellandagsmat eller som en festlig nyårsmiddag. Gäddan förtjänar all uppmärksamhet den kan få.

Gäddsoppa i en kastrull på en spis

Krämig gäddsoppa med fänkål och anisbrännvin

Det här behöver du till ca 6 portioner:

600 g gäddfilé

½ fänkål

200 g rotselleri

1 morot

2 medelstora potatisar

1 liten purjolök

1 msk tomatpuré

2 dl vispgrädde

2 dl vitt vin

8 dl vatten

2 msk anisbrännvin

en nypa cayennepeppar

en stjärnanis

1 tsk gurkmeja

2 msk fiskfond (om du inte kokar egen buljong på skrovet)

salt och peppar efter smak

smör och olja för stekning

dill, körvel och citronzest för garnering

Gäddfilé skuren i små bitar på ett fat.

Gör så här:

  1. Tärna fisken i lämpliga bitar, ca 2 x 2 cm, snitta skölj och strimla purjolök och fänkål.

  2. Skala rotsellerin och skär ner den till små tärningar, skär potatisen i lite större bitar. Skala moroten och slanta den.

  3. Fräs alla råvaror utom fisken i olja och lite smör i en stor kastrull.

  4. Lägg i tomatpuré, gurkmeja och cayennepeppar och blanda runt. Tomatpurén och gurkmejan ger soppan en härlig färg.

  5. Slå på anisbrännvin och lägg i stjärnanisen. Häll i fiskfond, vin och vatten och låt koka sakta i ca 10 minuter eller tills rotfrukterna är al dente.

  6. Häll på grädde och låt koka upp.

  7. Smaka av med salt och peppar.

  8. Lägg i fisken sist och låt sjuda tills den är klar. Justera smakerna om det behövs.

  9. Häll upp i fina skålar och toppa med grovhackad dill, körvel och citronzest.

Förslagsvis kan du servera samma vita vin som du har använt i soppan.

En portion med gäddsoppa på ett dukat bord