Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Två klagomål till JK efter uppståndelsen kring statsminister Sanna Marins ministertelefon

Uppdaterad 07.12.2021 13:54.
Sanna Marin.
Bildtext Statsminister Sanna Marins agerande på lördagskvällen har gett upphov till klagomål hos justitiekansler.

Fallet med statsminister Sanna Marin (SDP) som var onåbar via ministertelefon under en barkväll har föranlett två klagomål hos justitiekansler.

Det var på lördag kväll som statsminister Marin missade ett direktiv om att isolera sig på grund av coronaexponering. Marin tillbringade kvällen på nattklubb och hade lämnat ministertelefonen hemma, men var nåbar via sin riksdagstelefon.

Det ena klagomålet hos JK tar fasta på att Marin inte kunde nås via ministertelefonen enligt direktiv.

Det andra klagomålet tar fasta på att statsrådets kansli inte lyckades ge Marin information om coronaexponeringen.

Marin stannade kvar i Helsingfors nattliv i lördags, trots att hon fick veta att utrikesminister Pekka Haavisto (De gröna) är coronasmittad. Marin hade exponerats för corona vid ett möte med Haavisto i fredags.

Hon fick klockan 19.20 ett meddelande om att Haavisto smittats. Marin har uppgett att hon då inte fick något direktiv om att isolera sig.

Ett meddelande med en uppmaning om isolation gick ut till ministrarnas tjänstetelefoner senare på kvällen, men nådde alltså inte statsministern som hade lämnat den telefonen hemma.

Till justitiekansler hör att behandla klagomål mot bland annat statsrådet och ministerier, ifall det finns skäl att misstänka lagbrott eller försummelser.