Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Herrlandslaget till EM-kvalet i januari spikat – Ola Lindgren tvingas arbeta med försvagat lag: "Helander och Rönnberg är tunga avbräck"

Från 2021
Benjamin Helander tar avslut i landslaget.
Bildtext Benjamin Helanders farlighet saknas i dubbelmötet mot Georgien.
Bild: Newspix24/Handbollsförbundet/Kalle Parkkinen

I VM-kvalmatcherna för en månad sedan var Benjamin Helander Finlands bästa spelare, men hans namn lyser med sin frånvaro i Ola Lindgrens trupp till EM-kvalet mot Georgien i januari.

Finland inledde VM-kvalet i början av november med två segrar och en oavgjord, och i de matcherna var Benjamin Helander Finlands bästa spelare med sina 23 mål.

När kvalet till handbolls-EM 2024 kör i gång i början av januari med ett dubbelmöte mot Georgien – som Finland spelade 29–29 mot i november – saknas Benjamin Helanders namn från spelarlistan på grund av skada.

Ett tungt avbräck i och med att vänstersexan, som spelar i Rhein-Neckar Löwen i Bundesliga, i nuläget är Finlands vassaste vapen framåt.

– Han är en målgörare av rang och har också visat vägen för de unga i laget med sin inställning och proffsighet. Det blir tufft att ersätta honom, men vi har två bra spelare på positionen i Linus Lindberg och Christoffer Thor. De får hjälpas åt, säger förbundskaptenen Ola Lindgren till Yle Sporten.

Rönnberg inte med

Ett annat starkt namn som inte heller finns i Lindgrens nyaste landslagsuppsättning är Nico Rönnberg. BK-46-stjärnan fanns ursprungligen med i höstens VM-kvaltrupp, men hans namn föll bort i ett sent skede.

Nico Rönnberg kastar.
Bildtext BK-46-spelaren Nico Rönnberg uteblir.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Nu saknas han också i EM-kvaltruppen.

– Han har skadeproblem. Senast var det ryggen som ställde till det. Om en spelare inte är hundra frisk och inte kan bidra maximalt får man vara hemma och jobba med rehab. Det har han kommit fram till, säger Lindgren.

– Senast lyckades vi kompensera för Nico. Andra får ta ett större ansvar. Men det är klart att vi har två tunga avbräck.

Förstärkning i defensiven

Ola Lindgren ser ändå positivt på de kommande kvalmatcherna.

– Vi bygger vidare på samma trupp som senast. Det är fortsatt många unga spelare – och vi kryddar med ännu yngre spelare som är födda 2002 och 2003. Det är Finlands framtidsspelare som får välbehövlig erfarenhet.

Richard Sundberg i landslaget.
Bildtext Richard Sundberg är tillbaka i landslaget.
Bild: Tomi Hänninen / Handbollsförbundet

Det finns ändå något på pluskontot. Rutinerade Richard Sundberg är tillbaka i truppen medan den 19-årige Edward Hammarberg, som till vardags spelar och tränar i Tyskland, är ett nytt ansikte i laget.

– Sundberg är en viktig spelare i vårt försvar och det är bra att få tillbaka honom. Santeri Vainionpää och Viktor Grönmark visade i de förra matcherna att de kan spela på den här nivån och jag hoppas att de klarar av att fortsätta på samma sätt.

– Sundberg går i bräschen med sin defensiv och tyngd där. Han har dessutom rutin från den här typen av matcher.

Fysisk motståndare

Finland möter Georgien på bortaplan den 5 januari och hemma i Vanda fyra dagar senare. Segraren i matchparet avancerar till EM-kvalets gruppskede.

Georgien är ett bekant motstånd för Finland inte minst tack vare VM-kvalmatchen i början av november som slutade oavgjort 29–29.

– Georgien hade inte sin bästa spelare med i november, och nu saknar vi Helander. Georgien är alltid ett hårt motstånd. De har många fysiska och starka spelare så jag tippar att det blir två väldigt tuffa matcher, säger Lindgren.

Landslagets år fortsätter med nästa fas i VM-kvalet. Då handlar det om dubbelmöte mot ett lag som slutar på plats 15–24 i EM-slutspelet i början av nästa år. Lottningen till VM-kvalmötet i mars sker efter EM.

Finlands trupp i EM-kvalet

Mikael Mäkelä, Dicken

Patrik Roslander, GrIFK

Christoffer Thor, Alingsås HK

Linus Lindberg, HK Varberg

Sebastian Säkkinen, BK-46

Roni Syrjälä, Cocks

Fredrik Forss, GrIFK

Viktor Grönmark, HIFK

Santeri Vainionpää, Cocks

Max Granlund, Dicken

Robin Granlund, GrIFK

Edward Hammarberg, SG Flensburg-Handewitt

Fredrik Karlsson, LIF Lindesberg

Oliver Nordlund, BK-46

Miska Henriksson, BK-46

Gusten Montonen, Amo HK

Jonathan Ekman, BK-46

Richard Sundberg, GrIFK

Diskussion om artikeln