Hoppa till huvudinnehåll

Yles pressmeddelanden

Yle erbjuder valkompass åt tio samarbetspartner

Från 2021
Uppdaterad 07.12.2021 16:13.
Någon gör valkompassen på mobilen.
Bildtext Valkompassen skräddarsys för de tio samarbetspartner som deltar.
Bild: Belén Weckström / Yle

Yles valkompass är nu öppen för välfärdsområdesvalets kandidater. Utöver den egna valkompassen skräddarsyr Yle en egen valkompass åt tio kommersiella medier.

Med i samarbetet kring valkompassen är Vasabladet, Österbottens Tidning, Syd-Österbotten, Maaseudun tulevaisuus, Landsbygdens Folk, Faktabaari, Åbo Underrättelser, Hufvudstadsbladet, Västra Nyland och Östnyland.

Enligt en undersökning gjord av Yle var valkompasserna den viktigaste informationskällan i valet av kandidat under kommunalvalet 2021. Yles valkompass var den mest använda valkompassen under kommunalvalet.

– Eftersom välfärdsområdesvalet ordnas för första gången fokuserar Yle starkt på att locka finländarna att rösta. Valkompassen utgör en central del av det här arbetet, eftersom det underlättar valet av kandidat och därmed kan bidra till att öka valdeltagandet. Samtidigt gläder det mig att vi genom Yles valkompass på bred front kan samarbeta med de finlandssvenska mediehusen, konstaterar Svenska Yles ansvariga utgivare Johanna Törn-Mangs.

Varje samarbetspartner har i sin skräddarsydda valkompass möjlighet att ställa två egna frågor till kandidaterna. I övrigt baserar sig frågorna i valkompassen på Yles valkompass. Det är även möjligt att påverka den egna valkompassens utseende med färger och logotyp.

– Jag är jätteglad över att vi kan erbjuda våra läsare en valkompass. Det är ett sätt att informera och få läsarna mer intresserade av det första välfärdsområdesvalet. Förhoppningsvis bidrar valkompassen till att fler röstar i valet, säger Marina Holmberg, chefredaktör på Västra Nyland.

Yle har även samarbetat med kommersiella medier i fråga om valkompassen under riksdagsvalen 2017 och 2021. Under välfärdsområdesvalet piloteras även för första gången användningen av Yles resultattjänst tillsammans med en representant för kommersiella medier.

Valkompassen nu ännu lättare för kandidaterna att använda

Yles valkompass är öppen för kandidaterna 7.12-10.1. Valkompassen har utvecklats ytterligare efter sommarens kommunalval, med fokus på att det ska vara så smidigt som möjligt för kandidaterna att fylla i kompassen.

För Yle är det viktigt att förbättra användarupplevelsen för kandidaterna eftersom målsättningen med valkompassen är att hjälpa väljarna att bekanta sig med kandidaterna. Ju fler kandidater som deltar i kompassen, desto bättre fungerar den.

– Målsättningen är att utveckla en valkompass som är så lätt som möjligt att fylla i för kandidaterna. Det här är däremot inte synonymt med lätta frågor, eftersom frågorna formuleras för att betjäna väljarna, berättar Aki Kekäläinen, valkompassens huvudplanerare och chef för Yles tjänsteutveckling.

– För kandidaterna är valkompassen en bra tjänst eftersom den ställer alla på samma startlinje, oavsett hur välkänd kandidaten är eller hur stor valkampanj personen bedriver. I kommunalvalen användes valkompassen 1,9 miljoner gånger med cirka en miljon olika webbläsare, fortsätter Kekäläinen.

Kandidaterna kan välja mellan att fylla i kompassen på svenska eller finska, men för publiken erbjuds en rad olika språkversioner. Utöver de inhemska språken kan valkompassen i år göras på engelska, ryska, nordsamiska och arabiska. För publiken öppnar Yles valkompass den 4 januari.

Välfärdsområdesvalet ordnas den 23 januari 2022.
Uppdatering: 7.12.2021 kl. 16:13. Antalet samarbetspartner korrigerat. Information om att Åbo Underrättelser även är en samarbetspartner i fråga om valkompassen.

På andra språk