Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hård kritik mot långsam och kaotisk brittisk insats i Afghanistan: "Slumpmässig evakuering"

Evakuering från Afghanistan
Bildtext Människor väntar utanför flygplatsen i Kabul i hopp om att höra till dem som blir evakuerade efter talibanernas övertagande av makten. 20.8.2021.

Då talibanerna tog över makten i Kabul lyckades inte Storbritannien agera så som landet borde ha gjort, hävdar en visselblåsare som nu citeras allmänt i brittisk press.

Storbritannien får kritik för bristande kommunikation och förödande förseningar i ett akut läge då det behövdes snabb hjälp i Afghanistan.

Byråkratiskt kaos, bristande planering och en misslyckad fördelning av resurser skadade allvarligt den brittiska insatsen vid evakueringen av utsatta människor i Afghanistan, säger den tidigare diplomaten Raphael Marshall. Enligt honom ledde de brittiska tillkortakommandena till att ”människor lämnades att dö i talibanernas våld”.

Marshall anser också att den dåvarande utrikesministern Dominic Raab var för långsam i sitt beslutsfattande.

Det anses vara sannolikt att de bevis som förts fram och den tills vidare opublicerade utredningen bidrog till att den dåvarande utrikesministern Dominic Raab förflyttades till andra uppgifter.

"Besluten om vilka som skulle evakueras var slumpmässiga"

Att fatta beslut "om liv och död" och att välja vem som skulle evakueras skedde utgående från helt slumpmässiga kriterier, skriver Marshall i sin rapport.

Enligt Marshall hade utrikesminister Dominic Raab dragit ut på ödesdigra beslut, och inte förstått hur allvarligt läget var för de nödställda vid flygplatsen i Kabul då talibanerna hade tagit över makten.

Till de människor som snabbt måste föras ut ur landet hörde afghanska soldater, politiker, journalister, tjänstemän, feminister, biståndsarbetare, tolkar och domare som fruktade för sina liv till följd av sina kopplingar till Storbritannien och västvärlden.

Marshall kritiserar också det brittiska systemet med en strikt åtta timmars arbetsdag, brist på expertis och språkkunskaper samt dålig samordning med allierade.

"Färre än fem procent fick hjälp"

I sin 39 sidor långa rapport till det brittiska utrikesutskottet skriver Marshall att upp till 150 000 afghaner som var i riskzonen på grund av sina kopplingar till Storbritannien ansökte om att bli evakuerade - men att färre än 5 procent fick någon hjälp.

Sammanlagt ungefär 15 000 personer fördes ut ur Afghanistan efter att talibanerna tagit kontroll över huvudstaden Kabul. Av dem var 5 000 brittiska medborgare, 8 000 afghaner och 2 000 barn.

– Det är uppenbart att en del som blev kvar har mördats av talibanerna, säger Marshall.

Utrikesminister Raab: Storbritannien jobbade bra

Den dåvarande utrikesministern Dominic Raab säger till BBC att man nog har lärt sig en läxa, men att Storbritannien gjorde ett gott jobb i jämförelse med många andra länder.

– Cirka 15 000 människor evakuerades på två veckor från Afghanistan till Storbritannien. Det var den största operationen i mannaminne, och ett större antal människor än vad något annat land lyckades evakuera, med undantag för USA.

Källor: The Independent, The Guardian, BBC