Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Julveckorna kan bli bättre om rekommendationer följs: "Åtminstone skulle läget inte bli värre"

Marina Kinnunen, en vit kvinna med blont hår, står utanför Vasa centralsjukhus.
Bildtext Direktör Marina Kinnunen är även ordförande i Österbottens coronasamordningsgrupp. Nu rekommenderar gruppen igen att de som har möjlighet till det jobbar hemifrån.
Bild: Yle/Elin Willows

Coronaläget i Österbotten är stabilt men allvarligt konstaterar Österbottens coronasamordningsgrupp. I bästa fall kan julen för var och en bli en tid för vila och återhämtning – även för vårdpersonalen, hoppas Marina Kinnunen.

Då coronasamordningsgruppen höll sitt möte på tisdagen fanns inga coronapatienter intagna på Vasa centralsjukhus. Samtidigt har smittspridningen i Österbotten avstannat såpass mycket att andelen positiva coronatester nu understiger tre procent. Det här är två saker att glädjas över, säger Marina Kinnunen som är direktör i Vasa sjukvårdsdistrikt.

– Dessutom har läget lugnat ner sig både i syd och i norr, det är fint, säger Kinnunen.

Smittspårningen i Närpes, Kristinestad och Jakobstadsregionen har fått jobba hårt under de veckor då nya fall där duggade tätt.

– Nu har vi istället lite fler fall här i mitten.

Vasaregionen har under den senaste veckan haft rikligt med smittfall, varav en del har lett till exponeringar i bland annat skolor.

Distansarbete rekommenderas

Vasa sjukvårdsdistrikt har även fortsättningsvis en incidens som överstiger hundra och även om läget på Vasa centralsjukhus för tillfället är lugnt så uppfyller distriktet de flesta kriterier för ett område i epidemins spridningsfas. Idag tisdag ligger incidenstalet på 106 nya fall per 100 000 personer på två veckor.

Coronasamordningsgruppen valde därför att följa samma linje som regeringen och införde en rekommendation om distansarbete. Rekommendationen är i kraft till slutet av året.

Även rekommendationen om användning av munskydd förlängdes till slutet av året.

Marina Kinnunen är väl medveten om den utbredda coronatröttheten i samhället, men tror att julveckorna kan bli hyfsat vilsamma om österbottningarna orkar kämpa på.

– Om man följer våra rekommendationer så kan vi få ett lite bättre läge till jul, åtminstone skulle läget inte bli värre.

Tror du att vårdpersonalen kommer att kunna hålla sina julledigheter och semestrar som man önskar?

– Åtminstone ännu ser det bra ut.

Ingen omikron i Österbotten ännu

På tisdagen informerade Institutet för hälsa och välfärd, THL, om att antalet kända fall av den nya virusvarianten omikron växer. Varianten har nu påträffats i över 50 länder. I Finland har man hittills konstaterat nio fall.

Inga kända fall finns ändå ännu i Österbotten, säger Kinnunen. Men varianten bekymrar coronasamordningsgruppen.

– Förstås är det en hotbild, och där får vi noggrant följa situationen. Men än så länge ser det stabilt ut i vårt område.

Ska se över begränsningar för offentliga tillställningar

Nästa vecka kommer coronasamordningsgruppen att granska läget på nytt och då särskilt se över om det behövs en fortsättning på den rekommendation som nu är i kraft vad gäller offentliga tillställningar.

I Österbotten råder det en sammankomstbegräsning, utfärdad av regionförvaltningsverket, enligt vilken vissa offentliga tillställningar med över 100 personer är förbjudna fram till den 19 december.

Coronasamordningsgruppen uppmanar också invånarna att coronatesta sig redan vid lindriga symtom.

Dessutom hoppas man fortsättningsvis att fler ska låta vaccinera sig. I Vasa sjukvårdsdistrikt har 87,5 procent av befolkningen över 12 år fått en vaccindos och 83,3 procent har fått två vaccindoser.