Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Saarikko: Mediaståhejet kring statsministern är inte en partipolitisk fråga

Från 2021
Annika Saarikko mot en blå bakgrund.
Bildtext Finansminister Annika Saarikko (C) säger att hon har allt i samma telefon och att den alltid är med.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Veckoslutets uppståndelse kring statsminister Sanna Marin (SDP) fortsätter redas ut i media. Hennes ministerkollegor vill inte uttala sig specifikt om det framtida förtroendet för statsministern, men säger att det inte var det bästa beteendet.

Statsministern satte inte sig själv i frivillig karantän efter meddelandet om utrikesminister Pekka Haavistos (Gröna) insjuknande i covid-19.

Kommunikationsgången har inte varit vattentät och Marin säger att hon inte nåtts av budet om karantän förrän på söndagen, när hon kom åt sin regeringstelefon.

Finansminister Annika Saarikko (C) berättar att hon endast har en telefon som all information kommer till och att hon alltid har den med sig. Saarikko fick meddelandet om Haavistos smitta vid klockan 20 på lördag kväll när hon precis kommit hem från Centerns virtuella regionalvalsstart.

– Jag kontaktade säkerhetschefen för att se till att jag förstod saken rätt.

Finansministern satte sig i frivillig karantän och avbokade allt program för söndagen och måndagen. Bland annat skulle hon åkt till Bryssel på självständighetsdagen för att träffa EU-ländernas finansministrar.

På frågan om Saarikko tycker att statsministern agerat obetänksamt säger Saarikko att hon inte är rätt person att fungera som domare.

– Vi följer inte coronarestriktioner och direktiv vid exponering för att andra partier ska vara nöjda, vi följer dem på grund av våra medmänniskor. Alla fattar beslut enligt sitt eget omdöme. Jag tycker att statsministern redan gett sin förklaring till allmänheten om händelseförloppet i hennes fall.

Saarikko betonar att det tråkigaste med veckoslutets händelser de facto är att utrikesminister Haavisto blivit sjuk.

– Det hur enskilda ministrar, också statsministern, handlat är inte en partipolitisk fråga. Alla fattar sina egna beslut och det står man inte till svars för gentemot de andra partierna utan gentemot sina medmänniskor. Hur var och en handlat under veckoslutet tänker jag inte göra till en partipolitisk fråga.

Inte helt snyggt

Näringsminister Mika Lintilä (C) är mer återhållsam och säger att han endast vet det han läst i tidningen. Han anser också att det är en sak mellan statsministern och hennes riksdagsgrupp samt parti.

Lintilä säger att det inte var helt stilrent men inte ett direkt övertramp av statsministern.

– Men jag är inte en del av femklövern så det här är inte min högsta prioritet. Samtidigt funderar jag ju på att vi tar så kallade digisprång hela tiden, så varför kunde man inte ha två abonnemang i samma telefon?

Mika Lintilä med blurrad förgrund.
Bildtext Inte helt snyggt, tycker näringsminister Mika Lintilä (C).
Bild: Benjamin Suomela / Yle

Sari Sarkomaa, ledamot för Samlingspartiet, säger att det är viktigt att varje person som har en ansvarsposition strikt följer direktiven.

– Det är klart att jag önskar att [statsministern] hade övervägt sina handlingar mer noggrant, det har hon ju själv också sagt. Det är viktigt att vi alla hädanefter visar gott exempel, säger Sarkomaa.

Små kriser kan få stora följder

Det finns en oro för att Sanna Marins upprepade små kriser växer för varje gång.

Professor Pekka Isotalus vid Tammerfors universitet säger att det är viktigt att en politiker lever som hen lär.

Många medborgare blir kritiska om det inte förverkligas, säger Isotalus som har en professur inom talkommunikation.

Han säger att veckoslutets mediaståhej skadar statsministerns personliga trovärdighet.

– Speciellt i coronafrågor.

Isotalus säger att förtroendet för henne som statsminister kanske inte rubbas så mycket åt någondera hållet. Däremot kan den uppståndelse som det rapporterats om den senaste tiden bidra till att det senaste rabaldret känns större.

– Tröskeln för att rapportera och göra nyheter på händelserna blir lägre för varje gång, alltså blir också uppståndelsen lite större och lite allvarligare varje gång, säger Isotalus.