Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ung man dömd för tio brott i Ingå och Lojo – flera av dem gjorda under en och samma dag

Från 2022
Uppdaterad 08.04.2022 05:33.
Någon bryter upp dörr med kofot
Bildtext Inbrottet i en bostad i Ingå skedde medan ägaren var till butiken för att handla. Brottet anses grovt bland annat för att ägaren hann hem medan inbottstjuvarna ännu var på plats. Bilden har inget med fallet att göra.
Bild: Mikael Crawford/Yle

En 23-årig man gjorde sig under loppet av några dagar skyldig till tio olika brott, ett i Ingå och nio i Lojo.

Mannen är enligt Västra Nylands tingsrätt i Lojo skyldig till grov stöld, stöld, försök till bruksstöld av motordrivet fortskaffningsmedel, snatteri, straffbart bruk av narkotika, rattfylleri, förande av fortskaffningsmedel utan behörighet, skadegörelse och olaga hot.

Brotten skedde i huvudsak under ett dygn i mitten av maj 2019 och en dag i slutet av juni 2020.

Flera inbrott

Mannen bröt sig in i en bostad i Ingå där han, tillsammans med en kumpan, stal bland annat pengar, mediciner, mobiltelefon, smycken och väskor.

Tillsammans med en annan person gjorde han också inbrott i en företagslokal i Lojo. Där stal de bland annat en dator med tillbehör, flera mobiltelefoner och olika verktyg.

I samma veva försökte de stjäla en grävmaskin men lyckades inte starta den.

Mannen har också stulit och snattat från några mataffärer i Lojo. I den ena affären uppträdde han hotfullt mot en i personalen.

Sparkade sönder saker i polisbilen

I slutet av juni 2020 har den 1998 födda mannen åkt fast för förande av fortskaffningsmedel utan behörighet, straffbart bruk av narkotika och rattfylleri. Senare, i polisbilen, har han sparkat och slagit sönder olika plastdelar och ett lock av glasfiber som finns under en bänk.

Tingsrätten dömde mannen i början av december till fyra månader ovillkorligt fängelse. Han ska dessutom betala skadestånd, både för förstörd egendom och för att ha orsakat lidande för målsägande.