Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Oliver Helander byter förening och lämnar SFI: "Känns bra att börja en ny olympiad från rent bord"

Uppdaterad 07.12.2021 18:52.
Oliver Helander kastar spjut.

Oliver Helander kommer inte längre att tävla i IF Raseborgs färger. Spjutkastaren representerar från och med nu Oulun Pyrintö. Tränaren och managern byttes och nu även föreningen, säger Helander i ett pressmeddelande.

Oliver Helander har varit ett av de största namnen inom SFI under de senaste åren och samtidigt det stora affischnamnet för IF Raseborg. Men nu är Helander inte längre en del av den finlandssvenska friidrotten på klubbnivå.

Spjutkastaren kommer från och med nu att representera Uleåborgsföreningen Pyrintö.

– Tränaren och managern byttes och nu även föreningen. Det känns bra att börja en ny olympiad från rent bord, säger Helander i ett pressmeddelande.

Det var i samband med Kalevaspelen i slutet av augusti som det blev känt att Helander skulle byta tränare. Den tidigare världsmästaren Tero Pitkämäki tog över efter den långvarige tränaren Glenn Lignell.

Helander har nu några månader bakom sig tillsammans med Pitkämäki.

– Träningen har ändrat lite men det är som Tero har sagt att det inte är värt att ändra för mycket nu. Vi har fokuserat ganska mycket på att öka antalet kast och successivt också effekten, säger Helander.

Helander har haft många skadeproblem de senaste åren och så sent som i september opererade han handleden. Nu är han frisk igen och kan skadefri jobba vidare mot VM och EM nästa sommar.

– Handleden är bra, axeln känns bättre än tidigare år. Jag har heller inte känt av något i akilles även om jag inte gjort några kast ännu med hög fart, säger han.

Förutom Helander flyttar även Kristian Pulli, Janne Läspä och Anni-Linnea Alanen till Oulun Pyrintö.