Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Janne Grönroos: "Jag hade ingen aning om vem gästen var och vi skulle sända live om fem minuter"

Från 2021
Janne Grönroos.
Bildtext Janne Grönroos är programledare för Efter Nio.

Vad saknar Janne Grönroos minst med Sverige? Vilket är det roligaste misstaget han gjort på radion? När skäms han? Detta och mycket mera får du reda på när nio kända personer ställer frågor till programledaren Janne Grönroos.

I denna intervjuserie har Johannes Björkqvist bett elva kända personer ställa frågor till varandra. Näst i tur är programledaren Janne Grönroos.

Janne Grönroos mediekarriär började på Yle X3M och där hade han det mycket populära morgonprogrammet Succémorgon. För tillfället är han programledare för Efter Nio och Succékväll med Janne Grönroos. Han har även arbetat i Stockholm på Aftonbladet TV. Janne har under flera års tid gjort stand up och grundade standupklubben Top Floor Comedy i Helsingfors 2019.

Janne Grönroos har i denna serie fått frågor av skådespelaren Bianca Kronlöf, fotbollsspelaren Adelina Engman, skådespelaren Sofie Lybäck, seglaren Mikaela Wulff, trummisen Vicky Österberg, skådespelaren Tiffany Kronlöf, artisten Walter Fellman, dansbandsmusikern Herman Hagnäs och artisten Alexandra Lehti.

Tiffany Kronlöf
Bildtext Tiffany Kronlöf är programledare för SVT-serien Finska Rycket.
Bild: Paul Edwards

Tiffany Kronlöfs fråga: Vad saknar du mest respektive minst med Stockholm och Sverige?

– Det var ibland svårt att förstå vad de svenska kollegorna egentligen menade. Under ett möte sade vår producent att en intervju vi gjort var bra, och jag tolkade det som att intervjun var bra. Det hen egentligen menade var att intervjun var värdelös och det förstod mina svenska kollegor. Säger man att något är bra i Sverige betyder det automatiskt inte att det är bra, men det gör det ju i Finland. En annan märklig grej som svenskarna håller på med är att fråga om man vill gå på lunch. Det betyder inte att man ska gå på lunch utan det är bara något de säger för att vara artiga. Det är helt enkelt enklare att förstå finnar eftersom kommunikationen är rakare och ärligare.

– Det jag kommer att sakna mest är arbetsmöjligheterna. I Finland har man inte så många alternativ om man ska arbeta med det jag gör på svenska. I Sverige och Stockholm är möjligheterna oändliga.

Mikaela Wulff, 2020.
Bildtext Seglaren Mikaela Wulff tog OS-brons i London 2012.
Bild: Mikael Oivo / Yle

Mikaela Wulffs fråga: Vilket är det roligaste misstaget du har gjort på radion?

– Varje fredag i Succémorgon på Yle X3M hade vi en gäst. En gång skulle min kollega hämta gästen till studion men när han kom ner till aulan stod där två personer. Han ringde mig och frågade vem den andra personen var, men jag hade ingen aning. Jag försökte desperat få tag i min producent så han skulle få berätta för mig vem den andra gästen var och varför vi hade två gäster den här fredagen. Gästerna kom till studion och vi skulle sända live om fem minuter, och jag hade fortsättningsvis ingen aning om vem den här personen var. Jag kunde inte heller fråga hen eftersom det skulle ha varit taskigt. Efter en stund när vi pratat med hen kom jag på vem det var och det visade sig sen att producenten gjort en dubbelbokning. Jag tror inte att personen än i dag känner till detta roliga misstag.

Bianca Kronlöf
Bildtext Bianca Kronlöf gav ut debutboken Brev till mannen tidigare i år.
Bild: Thron Ullberg

Bianca Kronlöfs fråga: När skäms du?

– Jag tycker inte det är så farligt om någon fuskar i en olympiad eller när man spelar kort och det kan hända att jag gjort det en gång eller två. Jag har övat ganska mycket på olika korttrick så jag kan ganska enkelt dela ut de kort jag vill i till exempel poker. Jag har fuskat i olika kortspel när jag spelat med vänner men aldrig fuskat när vi spelar om pengar. Spelar vi för skojs skull och jag blir fast för att fuska så skäms jag. Det är onödigt men samtidigt roligt att se om mina medspelare lägger märke till mitt fusk.

Lyssna på de övriga frågorna och svaren i klippet nedan. Där berättar Janne om hur man ska förbereda sig för en tredje dejt, vad han ännu skulle vilja testa på och vad som skrämmer honom.

Janne Grönroos: "Jag hade ingen aning om vem gästen var och vi skulle sända live om fem minuter"

44:11

Diskussion om artikeln