Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Rättegången mot den man som åtalas för ett 27 år gammalt mord inleddes i Åbo – försvaret bestrider åtalet

Från 2021
Mannen som åtalas för mordet på Ilpo Härmäläinen samt hans advokat Heikki Uotila i Egentliga Finlands tingsrätt.
Bildtext Den åtalade och hans försvarsadvokat Heikki Uotila i Egentliga Finlands tingsrätt den 7 december.
Bild: Jesse Mäntysalo / Yle

En ovanlig mordrättegång inleddes i Egentliga Finlands tingsrätt på tisdagen. En 68-årig man åtalas för att ha mördat juristen Ilpo Härmäläinen för 27 år sedan.

Ilpo Härmäläinen sågs för sista gången framför sin hemdörr på Eriksgatan 20 B i Åbo den 3 augusti år 1994. Enligt åklagaren mördades han strax efter det.

Enligt åklagaren träffades de två männen i Åbo centrum och körde sedan till ön Satava där den åtalade hade en båtplats och en segelbåt. Där hade den åtalade dödat Härmäläinen och gjort sig av med kroppen, anser åklagaren.

Åklagarens bevis bygger exempelvis på teleuppgifter över var den åtalade har rört sig under den dagen då Härmäläinen försvann och på hur den åtalade har betett sig under dessa dagar. Åklagaren anser att bevisen bekräftar att det inte kan ha varit någon annan än den åtalade som har mördat Härmäläinen.

Den åtalade bestrider åtalen. Enligt försvaret hade den åtalade inget motiv för att döda Härmäläinen. Eftersom Härmäläinens kropp aldrig har hittats, går det inte att bevisa att han skulle ha bragts om livet, anser försvaret.

Eriksgatan 20 B i Åbo.
Bildtext Ilpo Härmäläinen sågs för sista gången utanför sin hemtrappa på Eriksgatan 20 B i Åbo centrum.
Bild: Jesse Mäntysalo / Yle

Polisen och åklagaren: Härmäläinens försvinnande sammankopplat med en bedrägerihärva

Polisen har ansett att Ilpo Härmäläinens försvinnande har att göra med en bedrägerihärva, som den åtalade dömdes för år 1996.

Fallet hade att göra med den åtalades försök att rädda sin reklambyrå med hjälp av valutalån från Tyskland.

För att få kontanter för garantin skickades tre påhittade fakturor för totalt 790 000 mark till ett finansieringsbolag. Den som stod bakom fakturorna var det konsultbolag som Härmäläinen representerade. Härmäläinen hade gått med på det här mot en betalning på 10 000 mark.

Härmäläinen betalade inte räkningarna, eftersom det var meningen att de skulle betalas med hjälp av valutalånen.

Åklagaren: Härmäläinen ville kontakta polisen

I juli 1994 fick den åtalade veta att Härmäläinen inte betalat räkningarna och försökte övertala Härmäläinen att göra det.

Enligt åklagaren hade Härmäläinen meddelat att han tänkte gå till polisen, då han förstod att han hade blivit vilseledd. Den åtalade ville förhindra offret från att kontakta polisen och berätta om bedrägeriet kring faktureringen och rädda sin reklambyrå.

Totalt fem dagar har reserverats för rättegången. Fallet behandlas i tingsrätten igen den 13 december.

Artikeln är delvis en översättning av artikeln: Syyttäjä: Mainosmies punoi murhajuonen ja surmasi Ilpo Härmäläisen purjeveneessä pian viimeisen havainnon jälkeen – puolustus kiistää 27 vuotta vanhan teon skriven av Jesse Mäntysalo. Översättning av Nora Engström.