Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Saudisk man greps i Frankrike för mordet på journalisten Jamal Khashoggi – visade sig vara fel person

Uppdaterad 08.12.2021 19:46.
Mural som föreställer Jamal Khashoggi

En man greps på tisdagen i Frankrike misstänkt för medverkan i mordet på dissidentjournalisten Jamal Khashoggi. Senare visade det sig att mannen inte var den misstänkta.

Polisen trodde att man gripit en 33-årig efterlyst man som ska tidigare ha arbetat som vakt för den kungliga vaktstyrkan i Saudiarabien. Utöver honom är 19 saudiska männen är efterlysta av Turkiet till följd av journalistmordet.

Enligt Saudiarabiens ambassad i Paris hade ändå den arresterade personen "inget att göra med fallet i fråga" och han har nu släppts fri.

Misstankar ska ha riktats mot mannen efter att hans pass hade skannats på en flygplats i Paris. Mannen ska ha samma namn, vara lika gammal och vara född samma månad som den efterlysta mannen.

Tre år sedan mordet

Regimkritiska Jamal Khashoggi mördades på Saudiarabiens konsulat i Istanbul i oktober år 2018. Hans sista livstecken var video- och ljudinspelningar inifrån konsulatet.

Turkiska myndigheter hittade senare bevis för att hans kropp sannolikt styckats innan den fördes från konsulatet.

Khashoggi uppges ha setts som ett hot mot kungadömet och bland annat FN har pekat ut Saudiarabiens kronprins som huvudmisstänkt.

I fjol dömdes åtta personer till fängelse för journalistmordet i en domstol i Saudiarabien.

Källor: BBC, Reuters, AFP, RTL

Artikeln uppdaterades klockan 19.45 8.12 med uppgifter om att den gripna mannen inte var den som är efterlyst av Turkiet.