Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Slutliga beslutet: Kina behåller sin OS-plats i herrarnas ishockeyturnering

Från 2021
Kunlun Red Star släpper in mål.
Bild: Stanislav Krasilnikov/TASS/All Over Press

Kommentaren från IIHF är kort men sätter samtidigt stopp för alla spekulationer kring herrars hockeyturnering i OS. Värdnationen Kina kommer att få spela i turneringen.

För en månad sedan bekräftade internationella ishockeyförbundet IIHF att Kina skulle få spela OS-hockey på hemmaplan. Samtidigt höll man ändå en liten dörr öppen för att kasta ut laget då man meddelade att de kinesiska spelarnas nivå skulle testas i två matcher.

Spelarna representerade Kunlun Red Star i två förlustmatcher i KHL för några veckor sedan, men verkar ändå ha gjort ett gott intryck på IIHF:s observatörer.

För förbundet sätter nu stopp för spekulationerna kring Kinas vara eller icke-vara i OS.

"IIHF:s styrelse har diskuterat Kinas status inför de olympiska vinterspelen 2022. Styrelsen bekräftade att man kommer upprätthålla beslutet från 2018 att ge det kinesiska herrlandslaget en plats som värdnation i OS 2022", lyder ett kort uttalande på IIHF:s webbplats.

Beskedet släcker samtidigt Norges förhoppningar om spel i OS. Norge var första reserv i fall Kina inte skulle få behålla sin plats.

Kina ligger på 32:a plats på världsrankningen och kommer att spela i samma OS-grupp som Kanada, USA och Tyskland. Det betyder matcher mot världens bästa landslag, världsfyran och världsfemman.

Grupperna i herrarnas OS-ishockey

Grupp A: Kanada, USA, Tyskland, Kina.

Grupp B: ROC, Tjeckien, Schweiz, Danmark.

Grupp C: Finland, Sverige, Slovakien, Lettland.

Diskussion om artikeln