Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Chile säger ja till samkönade äktenskap – "en historisk dag"

Från 2021
prideparad i Chile
Bildtext Samkönade äktenskap lyftes under en prideparad i huvudstaden Santiago i höstas.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Kongressen i Chile har i dag, tisdag, med klar majoritet röstat för en lag som gör samkönade äktenskap möjliga i landet. Beslutet hyllas av hbtiq-aktivister och landets minister för social utveckling kallar beslutet historiskt.

Chile sällar sig nu till flera latinamerikanska länder, däribland Argentina, Brasilien och Uruguay, som redan tidigare godkänt samkönade äktenskap.

– I dag är en historisk dag. Vårt land har godkänt samkönade äktenskap, ett steg framåt i fråga om rättvisa, jämställdhet och att erkänna att kärlek är kärlek, säger ministern för social utveckling Karla Rubilar.

Den nya lagen innebär att livet blir lättare för samkönade par som sedan tidigare kunnat ingå i registrerade partnerskap. Till exempel kan en make eller maka bli vårdnadshavare för sin makes eller makas biologiska eller adopterade barn.

Lagen innebär också att det numera finns regler gällande arv och andra finansiella situationer som rör samkönade gifta par.

Konservativa presidenten ändrade linje

Attityderna mot hbtiq-personer har sakta men säkert ändrats under det senaste årtiondet.

Den konservativa presidenten Sebastían Piñera överraskade allmänheten i somras då han uppgav att han ändrat sin åsikt om samkönade äktenskap.

– Jag tror att vi måste reflektera över rätten till frihet, och det inkluderar rätten att älska och bygga en familj med den man älskar, sa han då.

Piñera ska ha uppmanat kongressen att snabbt behandla lagförslag som nu blir bland de sista sakerna som godkänns under hans turbulenta presidentperiod som präglats av både coronapandemin och stigande arbetslöshetssiffror.

Sebastian Pinera
Bildtext President Sebastían Piñera.

Förslaget om en samkönad äktenskapslag har tidigare väckt motstånd i det konservativa lägret och därför ansågs Piñeras uttalande vara oväntat.

Samtidigt är en majoritet av chilenarna för samkönade äktenskap och år 2015 blev registrerade partnerskap lagliga i landet. Bara ett par år senare, år 2017, skickade dåvarande president Michelle Bachelet lagförslaget till kongressen.

Piñera kommer inte att ställa upp i nästa presidentval som ordnas i december. De två kandidaterna, vänsteralliansens Gabriel Boric och den konservativa kandidaten, katoliken Jose Antonio Kast, har haft olika syn på bland annat samkönade äktenskap.

Boric stödde lagförslaget medan Kast motsatt sig det i sina valkampanjer.

Samkönade äktenskap är nu lagliga i 31 länder världen över.

Källor: New York Times, BBC, Reuters, AFP