Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Stadsstyrelsen i Karleby vill att ett utskott utreder förtroedet för Tiina Isotalus – hela presidiet kan tvingas avgå

Karlebys stadsfullmäktigemöte. I mitten sitter ordförande Tiina Isotalus.
Bildtext Fullmäktigeordförande Tiina Isotalus, i mitten, kan tvingas avgå. Gör hon det så drar hon med sig hela presidiet.
Bild: Kalle Niskala / Yle

Stadsstyrelsen i Karleby föreslår att ett tillfälligt utskott ska utreda förtroendet för fullmäktigeordförande Tiina Isotalus (SDP). Om Tiina Isotalus inte åtnjuter fullmäktiges förtroende måste hon och hela presidiet avgå.

Stadsstyrelsen i Karleby föreslår att ett tillfälligt utskott ska utreda förtroendet för fullmäktigeordförande Tiina Isotalus (SDP). Efter att Isotalus dömts för ärekränkning vill över hälften av fullmäktigeledamöterna utreda förtroendet för henne.

På sitt extrainsatta möte i dag, tisdag, tog styrelsen ställning till den motion som lämnats in i ärendet. 26 av 43 förtroendevalda har undertecknat motionen.

Det är alla ledamöter från Centern, Sannfinländarna och Kristdemokraterna samt alla utom en från Samlingspartiet.

Föreslag om återremittering röstades ner

Stadsstyrelsen beslöt efter omröstning att föreslå att fullmäktige tillsätter ett utskott som utreder förtroendet för Isotalus.

Marlén Timonen (SFP) föreslog att man skulle återremittera ärendet för ny beredning, men hennes förslag röstades ner med rösterna 8-4.

Timonen understöddes av Virpi Karhu (Vf), Mauri Lahti (SDP) och Emilia Teerikangas (SDP).

Fullmäktige behandlar ärendet

Nu är det stadsfullmäktige som tar ställning i ärendetpå måndag den 13 december. Om man väljer att utreda företroendet för Isotalus innebär det samtidigt att man prövar förtroendet för hela presidiet, säger förvaltningschef Ben Weizmann. .

Ifall man utser ett tillfälligt utskott är dess uppgift att höra berörda parter och ge ett förslag till fullmäktige. Fullmäktige röstar därefter om förtroende och röstningen avgörs genom enkel majoritet.

Om Isotalus och presidiet inte åtnjuter fullmäktiges förtroende betyder det att alla tre måste avgå.

Tiina Isotalus har själv meddelat på sociala medier att hon inte fortsätter som kommunminister Sirpa Paateros specialmedarbetare. Som skäl anger hon sin mammas insjuknande.

Text: Iina Kluukeri/Yle Kokkola Översättning och bearbetning: Mikaela Löv