Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bidenrådgivare efter Putinmötet: USA inför ekonomiska sanktioner och överväger att skicka förstärkningar till Natoallierade i Östeuropa – om Ryssland invaderar Ukraina

Från 2021
Uppdaterad 08.12.2021 00:03.
USA:s president Joe Biden sitter i videomöte med Rysslands president Vladimir Putin.
Bildtext USA kommer vidta "starka ekonomiska åtgärder och andra åtgärder ifall av en militär eskalering", enligt Vita huset.
Bild: Lehtikuva

Vita huset har i ett kort uttalande kommenterat tisdagens drygt två timmar långa videomötet mellan presidenterna Joe Biden och Vladimir Putin.

Mötets föranleddes av det spända läget kring Ukraina efter att Ryssland kraftigt ökat sin militära närvaro på flera olika platser i närheten av Ukrainas gräns.

Enligt Vita huset sade Biden till Putin under mötet att USA kommer vidta "starka ekonomiska åtgärder och andra åtgärder i fall av en militär eskalering".

Joe Bidens nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan upprepade samma budskap inför medierna efter mötet. Enligt Sullivan sade Biden till Putin att USA och dess europeiska allierade kommer att svara med starka ekonomiska åtgärder, ifall Ryssland invaderar Ukraina.

Jake Sullivan
Bildtext Joe Bidens nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan.
Bild: Yuri Gripas / EPA

Enligt Sullivan är USA också redo att förse Ukraina med extra försvarsmateriel – förutom den försvarshjälp som USA redan i dag erbjuder landet – och stärka Natoländernas försvar i Östeuropa.

Det kan enligt Sullivan också innebära fler amerikanska soldater till USA:s Natoallierade i Östeuropa.

– Vi kommer att fortsätta utnyttja diplomatin, men förbereder oss för alla eventualiteter, tillade Sullivan.

Sullivan beskrev videomötet mellan Biden och Putin som en “rättfram diskussion utan fingerviftande där Biden var mcyket tydlig med att klargöra USA:s ståndpunkt”.

USA antas vara redo att hindra Rysslands tillträde till internationellt betalningssystem – i fall av en rysk invasion av Ukraina

Sullivan specificerade inte vilka typer av ekonomiska sanktioner som kan bli aktuella ifall Ryssland invaderar Ukraina, men sade att USA är "redo att göra sådant som vi inte gjorde år 2014" och syftade på Rysslands invasion av Krim för drygt sju år sedan.

Vad kan det innebära?

Det antas till exempel kunna betyda att USA, som i praktiken utövar kontroll över det internationella finansiella systemet, kunde gå in för att utesluta Ryssland från det internationella betalningssystemet SWIFT som används av banker världen över. Åtgärden kunde drabba bankväsendet i Ryssland och strypa betalningstrafiken till och från Ryssland.

Lindrigare åtgärder som lyfts fram är ytterligare sanktioner mot aktörer i Putins närmaste krets och ryska energibolag.

Bidenadministrationen överväger också att evakuera amerikanska medborgare från Ukraina i fall av en invasion, enligt källor till CNN.

USA lär också ha vara redo att stänga av gasröret Nord stream 2 i samråd med Tyskland, rapporterar Reuters med hänvisning till en kongresskälla i USA.

Enligt källan har amerikanska tjänstemän varit i kontakt med sina tyska motparter och fått garantier om att gasröret kunde stängas av ifall av en rysk militär invasion av Ukraina.

USA utgår ifrån att Putin ännu inte fattat beslut om huruvida Ryssland tänker gå in för en fullskalig invasion av Ukraina.

Senare på tisdag antas Joe Biden delta i ett telefonmöte med ledare för flera europeiska allierade.

Åtminstone Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Italiens premiärminister Mario Draghi och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson antas delta i mötet. Samma ledare möttes i ett samtal också i måndags, före Bidens och Putins möte.

På torsdag ska Biden samtala med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Artikeln har uppdaterats den 7.12.2021 klockan 23.44 och 00.02 med ytterligare information.

Källor: CNN, New York Times, AP, Vita huset.