Hoppa till huvudinnehåll

Coronavirus: covid-19

WHO: Coronavaccinerna kan antas skydda mot svår sjukdom också vid omikronvarianten

Uppdaterad 08.12.2021 07:10.
En kvinna i munskydd får coronavaccin av en sjukskötare.
Bildtext Preliminära resultat tyder på att coronavaccinet har effekt också mot omicron.

Det finns ingen orsak att tro att omikronvarianten av coronaviruset helt skulle frånta vaccinernas effekt. Det menar en WHO-chef som får medhåll av USA:s smittsäkerhetsexpert. Båda lutar sig på preliminära, goda nyheter från Sydafrika.

Fokus i kampen mot coronaviruset har i några veckors tid nu riktats mot forskning kring omikronvarianten och framförallt dess förmåga att sprida sig och eventuellt kringgå det skydd som vaccinerna åstadkommer.

De allra första forskningsresultaten från Sydafrika verkar lovande. Virologen Alex Sigal vid Africa Health Research Institute som genomfört testerna meddelade på twitter att de första resultaten nu är klara.

I testerna visade det sig att blod från personer som varit smittade av viruset och dessutom fått två vaccindoser var bäst på att neutralisera omikronvarianten. Personerna i försöken hade fått Pfizers och Biontechs vaccin.

Resultaten kan enligt forskarna tyda på att det är bra med en tredje vaccindos.

Överlag kan man utgående från de första, småskaliga testerna anta att omikron har en tendens att delvis kringgå vaccinskyddet.

Det kan sannolikt innebära att viruset sprids lättare också bland vaccinerade personer, men att vaccinerna skyddar mot svår sjukdom.

Till en början hade forskarna vid Africa Health Research Institute befarat att skyddet mot omikron skulle rasa totalt, men så verkar det alltså inte, säger Alex Sigal vid institutet.

Ryan, Fauci: Verkar inte orsaka svårare sjukdom

Ledande hälsoexperter utgår ändå från att det inte handlar om någon katastrofal försämring av skyddet.

Världshälsoorganisationen WHO:s chef för hantering av nödlägen Michael Ryan säger till nyhetsbyrån AFP att de första rönen tyder på att omikron inte orsakar en svårare sjukdomsbild.

– I själva verket verkar det i det här skedet som att omikron leder till en mindre allvarlig version av covid-19, säger Ryan.

Han poängterar ändå att det behövs mer forskning innan man kan säga något säkert.

Ryan menar ändå att det inte finns några tecken på att den nya varianten helt kunde kringgå vaccinskyddet.

Också USA:s ledande smittskyddsexpert Antonio Fauci tolkar de nyaste rönen kring omikron rätt positivt.

– Man kan anta att den här varianten inte orsakar lika svår sjukdom som delta, utgående från hur läget utvecklats i Sydafrika.

Också Fauci understryker ändå att man inte kan säga något säkert om omikron i det här skedet. Utom att den verkar smitta väldigt effektivt.

– Det värsta scenariot vore att varianten både smittar snabbare och leder till en svårare sjukdom. Det här tror jag inte att händer. Men man kan ju aldrig veta med säkerhet, konstaterar Fauci till AFP.

Källor: AFP, Reuter

Artikeln uppdaterad med mer kring forskningen i Sydafrika kl.7.10.