Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ovanligt med så här sträng kyla i december

Från 2021
Uppdaterad 08.12.2021 10:23.
Köld i Helsingfors
Bildtext Kölden håller Helsingfors i sitt grepp.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Meteorologiska institutet varnar för sträng kyla i hela landet på onsdag. Kallast är det i norra Lappland där kvicksilvret sjunker till -30 grader.

Också i östra Finland och i södra och mellersta Finland varnas för bitande kyla i dag onsdag. Temperaturer på under 20 grader utlovas.

Det är ovanligt kallt för årstiden, konstaterar jourhavande Hannu Valta på Meteorologiska institutet.

Det är ovanligt kallt just nu

– Det kan nog betecknas som sällsynt att vi har under -20 grader i södra Finland i december. Det inträffar en gång på tio, kanske trettio år, säger han.

Natten mot onsdagen var mycket kall i hela landet, säger Valta. Rekordet som slogs i Muonio på självständighetsdagen (-35,2) slogs ändå inte.

– I Utsjoki uppmättes som lägst -34,3 grader i natt, i Enare -32,8 och i Sodankylä -33 grader. I södra Finland sjönk kvicksilvret under 20 grader på många håll – på Helsingfors-Vanda flygplats uppmättes -20,9 grader och på Åbo flygplats -21,4 grader.

Utsjoen Nuorgamin pakkasen purema Pulmankijärventiellä ei juuri liikennettä näy
Bildtext Natten var kall i Utsjoki.
Bild: Tapani Leisti / Yle

Meteorologiska institutets köldvarning är i kraft till torsdag morgon, men redan natten till torsdag stiger temperaturerna med början i sydväst. I morgon ligger temperaturerna i söder mellan -5 och -10 grader.

På fredag utlovas snöfall i huvudstadsregionen, Egentliga Finland och i Satakunta.

Diskussion om artikeln