Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Olaf Scholz valdes till Tysklands nya förbundskansler

Från 2021
Uppdaterad 08.12.2021 14:41.
Socialdemokraten Olaf Scholz svärs in som ny förbundskansler i Tyskland - Spela upp på Arenan

Socialdemokraten Olaf Scholz valdes under onsdagen av förbundsdagen till Tysklands nya förbundskansler. Han leder nu en regering bestående av socialdemokraterna, De Gröna och det liberala partiet FDP.

I valet i den tyska förbundsdagen föll rösterna 395 för och 303 emot. För en majoritet behövde Olaf Scholz 369 röster.

De tre regeringspartierna har tillsammans 416 mandat i förbundsdagen, så också inom koalitionspartierna röstade några ledamöter emot Scholz som kansler.

Efter valet utnämndes Scholz till kansler av president Frank-Walter Steinmeier och därefter svor han eden inför förbundsdagen.

Olaf Scholz är nu den nionde förbundskanslern i det efterkrigstida Tyskland. Efter Willy Brandt, Helmut Schmidt och Gerhard Schröder är han den fjärde socialdemokraten på posten.

Under dagen svärs också ministrarna i den nya tyska regeringen in. Det här är första gången Tyskland på förbundsnivå har en regering bestående av SPD, De Gröna och liberala FDP.

Vicekansler och minister för ekonomi- och klimatskydd är De Grönas partichef Robert Habeck. De Grönas andra partiledare Annalena Baerbock är Tysklands nya utrikesminister.

Liberalernas partichef Christian Lindner är ny finansminister och på den i coronatider mycket omdiskuterade posten som hälsominister bänkar sig socialdemokraternas expert i hälsofrågor Karl Lauterbach.

Video: Vem är Olaf Scholz? - Spela upp på Arenan

Tillskrevs inga chanser

Då Olaf Scholz i början av maj officiellt utsågs till socialdemokraternas kandidat för posten som förbundskansler var det inte många, jag själv inräknad, som trodde på hans chanser att verkligen bli kansler.

I opinionsmätningarna hade socialdemokraterna ett stöd på ungefär 15 procent och i allmänhetens ögon präglades partiet fortfarande av de många kriser man under de senaste åren har gått igenom.

I det här skedet såg kampen om förbundskanslerposten ut att avgöras mellan kristdemokraten Armin Laschet och De Grönas Annalena Baerbock.

Scholz själv höll fast vid att han ser det som möjligt att SPD kan få över 25 procent av rösterna i valet i september, något som senare skulle visa sig bli verklighet.

Där de två andra kandidaterna misslyckades i sina valkampanjer, lyckades Scholz framför allt föra fram att han är det säkraste valet efter 16 år med Angela Merkel.

I valkampanjen satsade han på att träffa samma ton som Merkel och liksom henne att så långt som möjligt undvika misstag och politiska kontroverser.

I motsats till kristdemokraterna hade Scholz dessutom för ovanlighetens skull ett mycket enigt socialdemokratiskt parti bakom sig i valkampanjen.

Under den gångna sommaren var man i Tyskland plötsligt och överraskande i en situation där Scholz och SPD hade knappat in på försprånget till kristdemokraterna, som ännu i början sågs ha alla chanser att hålla sig kvar vid regeringsmakten också utan Angela Merkel.

Då resultatet efter valet den 26 september stod klart hade socialdemokraterna fått 25,7 procent av rösterna medan kristdemokraterna fick nöja sig med 24,1 procent.

På viktiga ministerposter

Den saklige och stillsamme Olaf Scholz har en lång politisk karriär bakom sig. Redan som 17-åring gick han med i det socialdemokratiska partiet år 1975.

Ett känt namn blev han allra senast år 2002, då han valdes till partisekreterare i det då av förbundskansler Gerhard Schröder ledda SPD.

Som partisekreterare tilldelades han det mindre smickrande smeknamnet ”Scholzomat”, för sitt sätt att monotont lägga fram politiska floskler bland annat i försvaret av de oomtyckta och hårt kritiserade reformerna av arbetsmarknad och socialskydd.

Där den unge Scholz representerade vänsterflygeln inom SPD kom åren som partisekreterare att visa att han hade gått över till den mer konservativa och pragmatiska kretsen kring förbundskansler Schröder.

Efter att Schröder och SPD förlorade valet 2005 blev Scholz arbetsminister i Angela Merkels första regering.

Som arbetsminister bidrog han till att Tyskland klarade sig utan större problem genom finanskrisen under åren 2008 och 2009.

Scholz var bland annat en av dem som starkast talade för att man då skulle gå in för det i Tyskland väl fungerande systemet med statligt stött korttidsarbete.

I Angela Merkels fjärde och sista regering tog Scholz plats som finansminister och vicekansler. I samband med coronapandemin har han snabbt fått ihop stöd- och konjunkturpaket för den tyska ekonomin.

Olaf Scholz talar på ett valmöte i tyska Nürnberg.
Bildtext Olaf Scholz under valkampanjen i september.
Bild: Johnny Sjöblom / Yle

Olaf Scholz har ändå också en del politiska skandaler på nacken. Under sin tid som borgmästare i Hamburg har han haft nära kontakter till en av de banker som var inblandade i det aktieutdelningsfusk som avslöjades år 2018.

Scholz kritiserades också för hur han hanterade säkerhetsfrågorna och kravallerna i samband med G20-mötet i Hamburg sommaren 2017.

Som finansminister har Scholz dessutom haft ansvaret för den tyska finansinspektionen BaFin, som har hamnat i tvivelaktigt ljus på grund av bristande kontroll i samband med miljardskandalen inom bolaget Wirecard.

Gift med SPD-politiker

Trots sin långa politiska karriär är Olaf Scholz som person ändå rätt så obekant för många tyskar. Liksom sin föregångare Merkel håller den 63-årige aktive motionären sitt privatliv för sig själv.

Juristen Scholz bor i Potsdam utanför Berlin och han är sedan år 1998 gift med SPD-politikern Britta Ernst, som för tillfället är utbildningsminister i delstaten Brandenburg.

Det är enligt Scholz hon som ska ha sporrat den nya förbundskanslern till att börja motionera.

Inom sitt parti har Olaf Scholz alltid varit en omdiskuterad person, som redan flera gånger har fått kämpa sig till nytt förtroende och nya poster.

Där han ännu för några år sedan inte dög som partiledare var det ändå i högsta grad just Scholz som nu såg till att socialdemokraterna igen sitter på kanslerposten efter en paus på 16 år.