Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Magdalena Andersson har träffat Sanna Marin – första gången både Sveriges och Finlands statsministrar är kvinnor

Uppdaterad 08.12.2021 12:11.
16 min

– De är mycket uppskattade av piloterna, sade Magdalena Andersson om Gripens jaktplan när statsministrarna träffade pressen efter sitt första möte i Ständerhuset i Helsingfors i dag.

Sanna Marin och Magdalena Andersson går upp för trapporna i Ständerhuset, båda i svarta högklackade skor.
Bildtext Statsbesöket inleddes i Ständerhuset vid 10 på morgonen.

Statsminister Sanna Marin och Sveriges nya statsminister Magdalena Andersson, båda socialdemokrater, träffas i dag för att diskutera de bilaterala relationerna mellan Finland och Sverige. Också aktuella EU-frågor står på agendan.

Det är tradition att svenska statsministerns första utlandsbesök går till Finland, precis som finska statsministerns går till Sverige. Men det är första gången som både Sverige och Finland båda har kvinnliga statsministrar.

Andersson träffar besöker sedan president Sauli Niinistö i Presidentens slott på eftermiddagen.

– Jag är väldigt glad att min kollega Magdalena Andersson kunde besöka Finland så snabbt efter att hon tillträtt, inleder Sanna Marin när statsministrarna möter pressen i Ständerhuset under förmiddagen.

Sanna Marin och Magdalena Andersson står bredvid varandra i Ständerhuset i Helsingfors
Bildtext Magdalena Andersson är Sveriges första kvinnliga statsminister. Sanna Marin var världens yngsta statsminister när hon tillträdde för två år sedan. Då de två ledarna träffades i Helsingfors gick samtalen och presskonferensen efteråt på engelska.

Marin berättar att de diskuterat EU-ärenden, och då framför allt bekämpandet av klimatuppvärmningen och Sveriges och Finlands gemensamma syn på skogsbruket.

Andersson understryker också vikten av ett ambitiöst klimatarbete. Statsministrarna har också diskuterat försvarsfrågor.

"De svenska flygplanen är mycket uppskattade av piloterna"

På pressträffen får Andersson en fråga om hur Sverige ser på att allt mer nu tyder på att Finland inte kommer att välja Gripen som jaktplan.

– Vi ska inte gå händelserna i förväg, vi har ett svenskt erbjudande som ligger på bordet och det är upp till den finska regeringen att fatta sitt beslut.

– Men med det sagt, jag som svensk statsminister och som känner väl till de svenska flygplanen kan ju bara säga att de svenska flygplanen håller mycket hög kvalitet. De är mycket uppskattade av piloterna för att de har hög funktionalitet.

Statsministrarna fick också en fråga om hur de ser på medlemskap i Nato, efter att Rysslands president Vladimir Putin i sitt möte med Biden har bett om löften om att Nato inte ska expandera.

– Finland och Sverige samarbetar nära med Nato. Om det uppstod ett läge där Finland övervägde Natomedlemskap skulle beslutet vara vårt och bara vårt. Men det är inte läget, vi planerar inte att gå med, svarade Sanna Marin.

– Läget är det samma i Sverige, vi har ett nära samarbete med Nato men ett medlemskap finns inte på bordet just nu, sade Magdalena Andersson.

Sverige och Finland brukar betona sitt samarbete i krishantering, men coronakrisen har pekat på problem både vid gränserna och i olika syner på hur krisen ska hanteras. Vad har Sverige lärt sig, och hur ser ni på hur det nordiska samarbetet ska skötas i liknande kriser från och med nu?

– En viktig lärdom är att man kan aldrig ta ett samarbete för givet, det är viktigt att hela tiden utveckla samarbetena. Där tycker jag det är väldigt bra att vi tidigare i år kunde underteckna en gemensam ambition om ett nära samarbete vad gäller krishantering. Vi har ju haft ett närmare militärt samarbete de närmaste åren men jag tror det finns goda möjligheter att utveckla samarbetet också när det handlar om civila kriser.