Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nytt karantänrekord i Sjundeå svenska skola – var tredje elev studerar på distans

Rektor Katarina Lodenius står framför Sjundeå svenska skola.
Bildtext Rektor Katarina Lodenius och hennes kollegor har en del elever på plats i klassrummet och andra med på distans.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Det försämrade coronaläget i Sjundeå syns i praktiken i Sjundeå svenska skola. Av skolans knappt 170 elever sitter trettio procent hemma i karantän och får inte gå till skolan.

I den svenska skolan för årskurserna 1-6 börjar lärarna bli vana med att alla elever sällan är på plats på samma gång i klassrummet. Men att var tredje elev är i karantän har inte skett förut.

– Så många på en gång har vi inte haft, konstaterar rektor Katarina Lodenius.

I Lodenius egen klass följer distanseleverna undervisningen i klassen via skärm. Eleverna har kunnat göra uppgifter tillsammans och också ibland prata med varandra för den sociala bitens skull.

– Det är viktigt att man inte glömmer bort att man har elever som inte är på plats. Det är viktigt att också de blir sedda och hörda.

Lärarna stöder och hjälper varandra

För tillfället är också en del lärare sjuka och det innebär en hel del pusslande för att Lodenius och hennes kollegor ska få vardagen i skolan att gå ihop.

Hon säger att epidemin gjort att både lärare och elever lärt sig att vara flexibla. Men hon sticker inte under stol med att läget är tufft för personalen.

– Vi har lärt oss att lärare är oändligt töjbara. Vi får bara hoppas att gummibanden inte går av, säger Lodenius och hänvisar till undersökningar som visar att lärare är utmattade.

– Vi försöker stöda och stötta varandra, säger hon.

Tidigare i höstas visade en undersökning av lärarfacket OAJ att närmare 60 procent av lärarna övervägt att byta bransch. Också rektorernas arbetsbelastning är för stor, visar en annan undersökning av Finlands svenska lärarförbund.