Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Grymt mycket corona i riksdagen" – SDP:s Aki Lindén varnar för smittspridning, medan riksdagsledningen tonar ner läget

Uppdaterad 08.12.2021 14:18.
Riksdagen i solsken.
Bildtext Ungefär fem coronafall bland riksdagsledamöter och personal.
Bild: Silja Viitala / Yle

Riksdagen meddelar att "kring fem" fall av coronasmitta har konstaterats bland de drygt 1 000 som jobbar i granitborgen just nu.

Riksdagen inför återigen skärpta coronaregler. Nu rekommenderas riksdagledamöterna att följa med plenum i sina arbetsrum. Anföranden får hållas i Stora salen men sedan uppmanas man återvända till det egna rummet.

Några större presskonferenser får heller inte ordnas innanför riksdagshuset, och media uppmanas ordna eventuella intervjuer enskilt.

Orsaken är dels att man vill gardera sig i tid mot den nya virusvarianten omikron, dels att trygga höstens sista omröstningar.

Bland annat budgeten för nästa år ska ännu behandlas innan jul.

Inte återgång till undantagsregler

Riksdagen tänker inte återinföra de begränsade omröstningarna som var i kraft tidigare under epidemin. Då fick endast 54 av 200 ledamöter delta i normala omröstningar (senare 56 av 200).

De begränsningarna kunde införas eftersom riksdagsgrupperna själva var eniga om saken

Lindén: Testa alla som jobbar i riksdagen

SDP:s ledamot Aki Lindén skrev i går i ett tweet att det finns “riktigt grymt mycket corona” i riksdagshuset och menade att det vore bäst att testa varenda en som jobbar i huset.

Riksdagens förvaltning kan inte ge stöd för Lindéns påstående - till Svenska Yle säger man att “kring fem” smittfall är konstaterade bland de över 1 000 som jobbar i huset.

Visserligen är det möjligt att smittfallen är fler, speciellt de som fått dubbel vaccinering kanske inte märker av sjukdomen och låter därför bli att testa sig.

Riksdagsledningen: Ingen idé försöka testa alla som jobbar här

Lindéns idé om att ordna masstestning får inte heller entusiastiskt bifall inom förvaltningen.

Det skulle vara ineffektivt eftersom man ändå inte kan tvinga någon att ta testet.

Om det finns sådana som inte vill ta vaccin så låter de knappast heller testa sig, och bland de vaccinerade finns det säkert många som tycker hela proceduren vore onödig för egen del. Ungefär så resonerar man inom riksdagens tjänstemannaledning.

Av riksdagsledamöterna har 90 procent fått två vaccindoser, medan siffran bland tjänstemännen är lite lägre, kring 85 procent.

De faktiska siffrorna kan vara högre eftersom alla som är vaccinerade inte nödvändigtvis svarar på förfrågningar.

Svenska Yle har tillsvidare inte fått tag på Aki Lindén för en kommentar.

Diskussion om artikeln