Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Bygglovskön är dubbelt så lång som vanligt – Åbo stad presenterade strategi för att lösa problemet

Från 2021
Lyftkran på byggområde.
Bildtext Serviceområdet för tillstånd och tillsyn har som mål att halvera antalet obehandlade ansökningar innan september 2022.
Bild: Toni Pitkänen / Yle

Åbo stad har länge haft ett problem med långa bygglovsköer. Vissa ansökningar har fått vänta i så mycket som ett år. Nu har Åbo stad presenterat en plan för att lösa läget.

För tillfället väntar närmare 900 bygglovsansökningar på behandling. Normalt brukar man ha cirka 400 ansökningar i kö. Serviceområdet för tillstånd och tillsyn har som mål att halvera antalet obehandlade ansökningar innan september 2022.

– Man uppnår aldrig helt och hållet en nollnivå. Det skulle betyda att arbetet stannar upp och det vill ingen, berättar Åbo stads tillsynsdirektör Leena Salmelainen.

Serviceområdet för tillstånd och tillsyn lider, likt många andra av Åbos serviceområden, av personalbrist. För tillfället har enheten 34 anställda och sex öppna vakanser.

Nu har Åbo presenterat en plan för att lösa problemet och minska på den långa kön.

Målsättningen är att göra betjäningen smidigare genom att förnya webbsidorna, anställa mera personal och utöka samarbetet med byggbranschen för att bättre kunna förutse kommande ansökningar.

Övertidsarbete under veckoslut

För att minska antalet obehandlade ansökningar ska serviceområdet för tillstånd och tillsyn bland annat ordna veckoslut då arbetarna endast fokuserar på att behandla bygglov. Arbetet som utförs under veckosluten är övertidsarbete. Dessutom kommer staden att köpa in tjänster från andra företag i hopp om att underlätta arbetsbördan för sina ordinarie anställda.

– Vi har redan haft två veckoslut då vi arbetat med ansökningarna och planen är att fortsätta också i januari. Det här är en lösning bara på kort sikt. Naturligtvis kan man inte ordna sådana varje veckoslut, men vi har haft goda resultat hittills, säger Salmelainen.

I år har det godkänts 300 fler ansökningar om bygglov än förra året.

Diskussion om artikeln