Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Statsminister Marin om sin restaurangkväll: "Jag ber om ursäkt, jag agerade inte på bästa möjliga sätt"

Uppdaterad 08.12.2021 14:58.
17 min

Statsminister Sanna Marin och hennes stab har fått förklara sig flera gånger efter att hon stannade ute på restaurang lördag kväll trots att hon visste hon exponerats för coronasmitta.

Nåddes inte av besked om att undvika nära kontakter

  • Statsministern besökte ett par olika restauranger i Helsingfors lördag kväll och stannade ute trots att hon strax efter klockan 19 fick besked om att hon exponerats för coronasmitta via utrikesminister Pekka Haavisto.

  • Marins förklaring har varit att hon inte nåddes av det sms som skickades ut till de exponerade ministrarna, eftersom hon inte hade med sig sin ministertelefon under restaurangkvällen.

  • Marin har vidare förklarat att det telefonsamtal hon fick av sin statssekreterare Henrik Haapajärvi lördag kväll inte avrådd från att fortsätta restaurangkvällen, eftersom de allmänna coronarekommendationerna inte kräver att dubbelvaccinerade isolerar sig vid exponering.

  • I ett Facebookinlägg på måndag bad Marin om ursäkt: "Jag borde ha använt bättre omdöme och dubbelkollat anvisningarna jag fick. Jag är väldigt ledsen att jag inte förstod att göra så", skriver hon.

Statsministern möter pressen vid ett presspodium utomhus, utanför ministeringången till riksdagshuset.

Den första frågan kommer från en journalist som frågar om en bild från i lördags, där Marin har en öl av märket Corona i handen.

– Jag var ute på restaurang med mina vänner. Jo, jag har druckit öl, säger Marin.

Marin får många frågor som hon redan har svarat på, både om telefonerna och sitt omdöme. Hon upprepar att den största lärdomen här är att gå igenom hur kommunikationen fungerar.

Jag förstod inte att ifrågasätta det besked jag fick

Hon säger också än en gång att hon borde ha haft bättre omdöme i lördags och själv dubbelkollat det besked hon fick per telefon.

– Men jag förstod inte i det skedet att ifrågasätta det, eftersom det motsvarade råden om dubbelvaccinerade vid exponering. Det är jag ledsen för och har bett om ursäkt.

"Allmänt känt" att använder främst riksdagstelefonen

Marin förklarar att det i staben är allmänt känt att det framför allt är riksdagstelefonen hon använder. Den har hon alltid med sig.

Statsrådets telefon håller hon "ren" och fri från onödiga applikationer, för att använda den framför allt för internationella ärenden och för kommunikation med till exempel presidenten eller riksdagens talman.

– Jag får telefonmeddelanden också till min smartklocka, så jag kan inte undgå att märka dem, säger hon och pekar på sin handled.

Hon får en fråga om smartklockan och om den visar meddelanden från också statsrådets telefon, men säger att den visade riksdagstelefonens meddelanden.

"Jag svarar på de frågor media ställer"

Marin får än en gång frågan om hon ber om ursäkt för sitt beteende.

Jag ber om ursäkt för mitt beteende, jag agerade inte på bästa möjliga sätt

– Jag ber om ursäkt för mitt beteende, jag agerade inte på bästa möjliga sätt.

Statsministern får även frågan om hon önskar att media nu fokuserade på politikinnehåll i stället, med ett val på kommande.

– Jag svarar på de frågor som media ställer, jag kan inte som politiker välja vilka frågor jag svarar på. I dag svarar jag på era frågor om det här och om ni har andra frågor svarar jag på dem med.