Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Slovakisk munsbit för Finlands innebandyherrar – finalveckoslutet hägrar redan

Uppdaterad 08.12.2021 18:36.
Programmet är inte längre tillgängligt

Finland har gått fram som en ångvält i hemma-VM i innebandy. Efter tre klara segrar i gruppspelet väntar nu kvartsfinal mot Slovakien. Allt annat än en ny blåvit seger skulle vara en skräll.

Klockan 18.30 Herr-VM i innebandy, kvartsfinal: Finland–Slovakien

Helsingfors ishall

Kommentator: Chriso Vuojärvi

Finlands läge: Fortfarande guldfavorit

Hemmalaget inledde turneringen som den största favoriten och det finns ingen orsak att revidera det tipset. Finland har tillintetgjort varje motståndare kliniskt och dessutom klarat av att spara krafter till helgens avgörande drabbningar.

Räkna med att samtliga utespelare får speltid i kväll. Hemmaspelarnas individuella skicklighet är klart högre än slovakernas, så mycket talar för att matchen avgörs senast i andra perioden.

Slovakiens läge: Tungt avbräck

Slovakien är bara nia på världsrankningen och laget har redan garanterat att man åtminstone tangerar sin bästa VM-placering – åttonde platsen i VM 2012.

Den slovakiska innebandyn har potential att på sikt bli den femte stora nationen i grenen. Men det är en lång väg dit. Positivt är att toppspelarna flyttat till den avsevärt högklassigare tjeckiska ligan – hälften av VM-spelarna representerar grannationens klubbar.

Den allra största stjärnan Michal Dudovič skadades dessvärre i gruppspelet och kunde inte medverka i gårdagens åttondel mot Tyskland. Rapporter från Slovakien vet berätta att han knappast kan spela i kväll heller. Det är i så fall ett enormt bakslag för gästerna.

Håll koll på: Finlands powerplay

I den sista gruppspelsmatchen mot Lettland mönstrade Finland en intressant powerplayfemma. Den bestod av tre backar och två anfallsspelare.

Landslagsledningen vill uppenbarligen inte att huvudmotståndarna ska få nys om hur man tänker göra i numerära överlägen förrän man verkligen måste. Fortsätter alltså mörkandet i kväll? Sannolikt.

Kommentatorns tips: Finland vinner, förstås

Finland har gjort sju mål tre matcher i rad. Inte omöjligt att den sviten fortsätter. Efter 7–0, 7–3 och 7–2 låter 7–1 som ett plausibelt slutresultat, eller hur?