Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vörå investerar stort de kommande åren – nya skolor och nytt vårdcenter bland projekten

Anna Bertills tittar in i kameran och håller några papper och en penna i händerna.
Bildtext Vörås styrelseordförande Anna Bertills.

Vöråstyrelsens budgetförslag för 2022 visar ett minusresultat på knappa 390 000 euro. Styrelseordförande Anna Bertills (SFP) kallar det en utvecklingsbudget. Stora investeringar väntar.

Det ska bland annat införas en ny tjänst som välfärdschef och inom kommunens IT-sektor öppnas det också för en ny tjänst.

Det som bidrar starkt till minuset är övergången till Österbottens välfärdsområde.

– Vi budgeterar med verkliga siffror, vi har inte tänkt att det ska kosta mindre. Vi har budgeterat realistiskt, säger Bertills.

Bertills upplever att man i allmänhet bara pratar om att saker faller bort från kommunerna i och med de nya välfärdsområdena.

– Men kommunen får ju en ny identitet, bland annat då det vi kallar livskvalitet där välfärdschefen skulle leda ett mer sektoröverskridande arbete.

Stora investeringar

Det finns en hel del som man behöver investera i de kommande åren.

Tegengrenskolans byggprojekt föreslås inledas 2023. Bland andra större investeringar kan nämnas byggandet av nya Tallmo vårdcenter, byggandet av en ny skola i Maxmo och en renovering av simhallen.

– Det är investeringstungt eftersom vi har en stor renoveringsskuld. Vissa saker går inte att skjuta upp längre, säger Bertills.

Enligt prognoserna ser det mer positivt ut för åren 2023 och 2024. Delvis för att välfärdsområdets struktur då torde ha hunnit sätta sig bättre.

Fullmäktige tar ställning till budgeten och ekonomiplanen nästa vecka.

Diskussion om artikeln