Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Noora Räty tillbaka i Damlejonen en månad efter Mustonens munhuggning – förbundskaptenen radade upp statistik och slingrade sig: "Då var då, nu är nu"

Uppdaterad 08.12.2021 16:27.
Noora Räty blir intervjuad.
Bildtext Noora Räty i intervju under hemma-VM 2019. Det är hennes senaste mästerskap i Damlejonens tröja.

Då var då, nu är nu. Där är Pasi Mustonens budskap när det gäller munhuggningen mot Noora Räty i spalterna. Nu är stjärnmålvakten tillbaka i landslaget – med mindre än två månader till OS-turneringen.

Mitt under utfrågningen i Ishockeyförbundets lokaler fiskade Pasi Mustonen upp ett vikt papper från bakfickan. Damlejonens förbundskapten var fullständigt medveten om vad som väntade då han presenterade truppen till landskamperna mot Tjeckien nästa vecka.

Målvaktsläget – och i första hand Noora Räty – har blivit en följetong den här hösten.

Nu hade Mustonen förberett ett papper med statistik för sina fem OS-aktuella målvakter.

– Samtliga fem spelar lysande säsonger i sina klubblag. Räddningsprocent, insläppta mål per match … Det är oerhört starka siffror. Jag blir glad av att bara tänka på det. Det gäller att ta ut de tre målvakter som fungerar bäst i laget till OS, säger Mustonen till Yle Sporten.

Räty, Meeri Räisänen och Anni Keisala är uttagna till landslagets sista landskamper innan Mustonen tar ut OS-truppen. Dessutom finns Jenni Silvonen och Eveliina Mäkinen bland de aktuella.

Damlejonen i december

Stod över VM-läger

Turerna runt Räty, som är höstens bästa ligamålvakt i sitt HPK och i många år ansetts vara världens bästa målvakt, startade när hon valde att tacka nej till lägret inför VM i Calgary i slutet av sommaren. Orsaken till återbudet var arbete vid sidan om spelarkarriären.

Räty ratades från VM-truppen. Samma visa fortsatte i november då Finland mötte Kanada tre gånger.

Den petningen satte hjulen i rullning. Mustonen frågade sig bland annat om Räty hade brutit mot reglerna för att få statens idrottarstöd då hon inte var tillgänglig för landslaget – ett uttalande som gjorde att han fick krypa till korset och be om ursäkt offentligt.

Nu var frågorna om Räty oundvikliga. Mustonen svarade som en papegoja.

– Då var då, nu är nu.

– Vi har tagit ut tre målvakter den här gången, tre oerhört bra och formstarka målvakter, och har två till som gör det bra. Det är ett utmärkt läge för mig som tränare. Jag har inget annat att säga. Vi har behandlat den här frågan.

"En bra höst"

Hur mycket Pasi Mustonen än vill prata om annat var Räty samtalsämnet. Han ville inte svara, men pratade ändå.

– Jag citerar Noora: Hon hade 240 dagar utan match och kom till Finland i mitten av september. Då är det ju inte så svårt att förstå det här. Vi pratar om ett lag som ska till OS. Det var bättre för henne att träna ett par månader om man vill med till OS.

– Vår målvaktstränare har varit klar i frågan och meddelat Noora. Det är inga konstigheter. Hon skulle inte vara med nu om hon inte är OS-aktuell.

Pasi Mustonen håller klubban i vädret.
Bildtext Pasi Mustonen avslutar sin tid som förbundskapten efter OS-turneringen i Kina.

Mustonen recenserar Rätys höst kortfattat:

– En bra höst.

Den annars så frispråkige förbundskaptenen har haft två veckor semester efter matcherna i november. Han berättar att han inte haft kontakt med Räty (den sköts i första hand av målvaktstränaren Vesa Virta, uppger Mustonen), men han konstaterar att kriser svetsar ihop laget.

– Jag tycker inte att trycket utifrån har påverkat mig. Jag kan väl säga som så att medierna verkar vara väldigt intresserade av vad som händer i Finlands damlandslag, men spelarna har arbetat mycket i många år och förtjänar mediernas bevakning.

Hur mycket speltid blir det?

Räty har inte spelat i landslaget sen coronapandemins utbrott. När hon är tillbaka i blåvitt nästa vecka återstår frågan: Hur mycket speltid får hon?

Finland möter Tjeckien två gånger i Vierumäki – och tre målvakter är uttagna.

– Vi har inte fattat några beslut om matchningen. Det kan bli så att bara två målvakter spelar, eller så byter vi mitt i matchen.

Han räknar upp prestationer på isen, rollen i laget och förmåga att påverka positivt till stämningen i gruppen som kriterier för att spika OS-laget i januari. Den trupp som samlas nästa vecka är i stora stycken spelarmaterialet som åker till Peking.

– Vi kommer att välja den bäst fungerande målvatstrion. Ingen tar ut ett dåligt lag. Då ska man vara rätt galen.