Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lovisabro som blev dyrare än tänkt fick tilläggspengar av staden: "Det är en stor lättnad för väglaget"

Från 2021
Bron i Andersby i korsningen Smiditåget-Hommansbyvägen
Bildtext Den nya bron är en rörbro med två öppningar.
Bild: Yle/Stefan Härus

Skinnarby-Hommansby-Andersby väglag i Lovisa förnyade en bro och blev sittandes på en stor skuld då renoveringen blev dyrare än tänkt. Stadsstyrelsen beslöt på tisdagen ge väglaget ett engångsbidrag på 15 000 euro.

– Vi är tacksamma för att staden inte bara gör investesteringar i centrum utan också satsar på infrastrukturen här ute på landet, säger Ulf Lindén som är väglagets talesperson.

Den nya rörbron leder över Lovisa å i korsningen av Smiditåget och Hommansbyvägen. Den används inte bara av dem som bor i området utan också av andra som färdas längs med vägen.

Yle Östnyland har tidigare skrivit om att förnyandet av bron blev dyrare än väglaget räknat med.

– Det fanns ingen annan möjlighet. Vi kunde inte stänga vägen utan var tvungna att bygga bron eftersom den gamla var utdömd. Bron blev dyrare än planerat och det här har belastat väglaget och andelsägarna rätt så mycket. Det här bidraget kommer att hjälpa oss med amorteringar av våra lån. Vi är väldigt tacksamma för att bidraget kom så här i efterhand, säger Lindén.

Bron i Andersby i korsningen Smiditåget-Hommansbyvägen
Bildtext Ulf Lindén fotograferad vid bron i höstas. Tilläggspengarna är en stor lättnad för medlemmarna i väglaget.
Bild: Yle/Stefan Härus

Att bygga den nya bron skulle kosta kring 262 000 euro, men summan landade på nästan 318 000 euro. Staden har redan tidigare bidragit med 10 000 euro medan NTM-centralen betalade över 224 000 euro.

Väglaget hade ändå ett stort lån att betala av, och det fanns risk för att pengarna från vägavgifterna inte skulle räcka både till amorteringarna på lånet och till underhållet av vägen. Därför ansökte det om mer pengar av staden.

– Nu har vi mera möjligheter att göra grundförbättringar på vägen. Vägen behöver hela tiden underhåll. På vintern är det snöarbete och sandning och på sommaren ska det köras grus och så är det sladdning och dammbindning. Vägarna måste vara i skick dygnet runt och året runt, konstaterar Lindén.

– Vi är förstås glada över att vi fått bidraget. Det är en stor lättnad för väglaget, fortsätter han.

Diskussion om artikeln