Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Forskning: Vaccinskyddet mot omikron är sämre än mot andra coronavarianter – men det torde finnas åtminstone ett visst skydd mot allvarlig sjukdom, bedömer experter

Uppdaterad 08.12.2021 20:59.
Passagerare i Helsingfors-Vanda flygplats nya terminalbyggnad.
Bildtext Passagerare i den nya terminalbyggnaden vid Helsingfors-Vanda flygplats.

Flera preliminära studier visar nu att de antikroppar som vi har, antingen efter coronavaccination eller efter att vi har varit sjuka i covid-19, ger ett sämre skydd mot den nya omikronvarianten – jämfört med mot tidigare varianter av coronaviruset.

Till exempel en färsk laboratoriestudie vid Karolinska institutet visar på en sjufaldig minskning av det skydd antikropparna ger.

Joakim Dillner verkar som professor i infektionsepidemiologi där och han förklarar vad forskningsresultatet innebär:

– På det hela taget kan man väl säga att den oro som har funnits för att vaccinerna ska skydda sämre, den har blivit starkare. Men å andra sidan så är det ett visst skydd.

Dillner säger att det här troligen är relativt goda nyheter med tanke på skyddet mot allvarlig covid-19, även om man inte ännu vet det med säkerhet.

– Man kan säga att det faktum att det i varje fall går att mäta ett svar mot omikron är hoppfullt, för att det ger troligen någon form av skydd, åtminstone mot allvarlig sjukdom.

Andra experter har gjort liknande bedömningar, men betonar samtidigt att man inte riktigt vet hur det faktiskt ligger till än.

Porträtt på Joakim Dillner vid Karolinska institutet.
Bildtext Joakim Dillner vid Karolinska institutet berättar vad forskare har kommit fram till hittills om den nya omtalade virusvarianten.

Det är dessutom viktigt att påpeka att de här laboratorietesterna inte mäter T-cellerna, som också är en viktig del av kroppens försvar mot coronaviruset. Antikropparna står alltså inte för hela det skydd vi har mot coronaviruset.

Det svenska resultatet är preliminärt, men i linje med minst tre andra laboratoriestudier i andra länder, som alla har visat att antikropparna skyddade sämre mot omikronvarianten. De andra tre studierna visade på en ännu större minskning av det skydd antikropparna ger.

Det var också stora individuella skillnader i hur väl antikropparna skyddade.

– Vi såg en stor variabilitet. Några personer reagerade nästan lika bra med omikron som med gamla varianter av corona, medan andra reagerade väsentligt sämre, berättar Dillner.

Större spridning – kommer att konkurrera ut deltavarianten

Man kan redan nu dra en sådan slutsats att omikron kommer att kunna sprida sig mer, i och med att antikropparna i medeltal inte skyddar lika väl mot den här nyare varianten.

– Ja, det tror jag nog att man kan göra. Om omikronvarianten kommer lös i befolkningen då skulle jag tro att den ganska snabbt konkurrerar ut tidigare varianter såsom delta, av den anledningen att delta och andra varianter är känsliga för vacciner, säger Joakim Dillner.

Och omikronvarianten är alltså inte det i lika stor utsträckning, enligt de nya forskningsresultaten. Exakt hur smittsam omikron är vet man inte än.

Den brittiska hälsoministern Sajid Javid sade ändå på onsdagskvällen att forskare i Storbritannien bedömer att antalet omikronfall fördubblas på bara 2,5–3 dagar, vilket är "avsevärt mycket snabbare" än för deltavarianten.

I och med att också dubbelvaccinerade nu löper en större risk att smittas, så är det extra viktigt att ta en tredje dos vaccin om man har möjlighet till det, särskilt om man är äldre, hör till en riskgrupp eller jobbar inom vården. Då höjer man sitt skydd.

Läkemedelsbolaget Pfizer uppskattade i ett pressmeddelande på onsdagen att tre doser av dess coronavaccin ger ungefär samma skydd mot omikronvarianten som två doser gjorde mot tidigare varianter.

På bara någon ytterligare vecka kommer vi att veta väldigt mycket mer

― Professor Joakim Dillner

Kunskapen om omikronvarianten har gått relativt snabbt framåt under den senaste månaden, efter att varianten uppmärksammades.

– Det är fantastiskt hur fort man har kunnat odla fram viruset och göra antikroppstester på det, på bara någon enstaka vecka. På bara någon ytterligare vecka kommer vi att veta väldigt mycket mer, säger Dillner.

Det många nu väntar på är att det ska komma mera data från den verkliga världen, på hur omikronvarianten har spridit sig och hur allvarliga fall den har förorsakat.

Vissa sådana indikationer finns till exempel från Sydafrika, och där har fallen varit förhållandevis lindriga, men det kan bero på att många där har haft covid-19 tidigare och på att landet har en betydligt yngre befolkning än vad vi har i Norden.

– Vi skulle behöva se data på vad som händer när det har infekterat lite äldre personer. Och vi har inte den typen av information än, kommenterar Joakim Dillner vid Karolinska institutet.

Dessutom tar det tid innan sjukdomen eventuellt förvärras hos de som har insjuknat.

8.12.2021 kl. 20.59: Artikeln uppdaterades med information om hur snabbt varianten sprider sig, enligt brittiska forskare.