Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Stor vaccinationsvilja bland Åboborna – två extrainsatta vaccinationsdagar ordnas i december

Människor sitter och väntar på sin tur till vaccinering.
Bildtext I Egentliga Finland är vaccinationsivern stor just nu.

Coronasiffrorna är fortsatt höga i Åbo, och på Satakuntavägens vaccinationsmottagning har det varit bråda dagar. På grund av det stora intresset för vaccinationer så ordnar Åbo stad två extrainsatta vaccinationsdagar de kommande veckosluten.

Varje vecka uppdagas kring 350–400 nya smittfall i Åbo och tvåveckorsincidensen är för närvarande cirka 420 fall per 100 000 invånare.

Den första och andra vaccindosen kan fås utan förbokad tid i pop up- mottagningarna eller genom att boka tid via stadens e-tjänst. Mottagningen på Satakuntavägen 105 betjänar utan tidsbokning alla vardagar klockan 8.45–15.15.

Den tredje vaccindosen delas också ut utan tidsbokning till personer som jobbar inom vården, bor på vårdhem eller tillhör riskgrupper.

Åbo ordnar vaccinationsdagar

Stadens ansvariga smittskyddsläkare Jutta Peltoniemi berättar att antalet besökare på Satakuntavägen har varit så stort att vaccintiderna inte har räckt till. I vissa fall har besökare ombetts att komma tillbaka följande dag.

För att råda bot på situationen ordnar nu staden två extrainsatta vaccinationsdagar söndagarna den 12 och den 19 december. Under kampanjen ges vaccinet till alla Åbobor över 12 år utan tidsbokning klockan 8.30–15.15 i mottagningen på Satakuntavägen samt i hälsostationerna i centrum, Tallbacka och Runosbacken.

Under söndagen den 12 december delas vaccinet också ut till skolelever och unga vuxna i åldern 12-29 och till gravida vid studenthälsovården på Tavastgatan 10 klockan 10–15.

Totalt 155 206 personer eller 87,4 procent av alla Åbobor över 12 år har fått den första vaccindosen. Två doser har delats ut till 145 275 personer (82 procent), och 20 579 Åbobor (11,7 procent) har fått den tredje dosen.